En sms til barnebarnet, et ‘like’ på sønnens Facebook-væg og et opkald via Skype til datteren i udlandet.
En lille gruppe ældre på aktivitetscentret Bredebo i Lyngby-Taarbæk Kommune får nu undervisning i at bruge smartphones og tablets.
Det fortæller Dorthe Hansen, som er aktivitetsmedarbejder på aktivitetscentret og har medvirket i et nyere tiltag, hvor de ældre får undervisning i at bruge de nye teknologier.
Deltagerne er utrolig positive, og de fortæller, at de især er kommet tættere på deres familier. Med Facebook kan de ‘like’ og kommentere deres børnebørn.
Dorthe Hansen, aktivitetsmedarbejder Plejecenter Bredebo, Lyngby.
– Vi har fem kvarter om ugen, hvor vi underviser et hold på fem. Vi lærer deltagerne at bruge tablets og smartphones til forskellige formål, fortæller hun.
Hun mener, at tablets og smartphones især kan være en god aktivitet, da det kan opfylde deltagernes forskellige ønsker.
Læs også: Fredagsbar er et hit på plejehjem
– Nogle af deltagerne har fået tablets i gave af deres familie og ønsker hjælp til at komme i gang. Andre spørger om hjælp til e-mails, Google, og nogle nyder at være på Facebook. Vi har også en enkelt, som ofte går på Skype med sin familie, fordi de bor langt væk.
Der er altså ifølge aktivitetsmedarbejderen flere årsager til, at de ældre benytter sig af tilbuddet, og selvom aktiviteten har fem deltagere på nuværende tidspunkt, er hun overbevist om, at der kommer flere i fremtiden.
Hilda Branebjerg på 88 år er en af deltagerne i undervisningen. Hun er også initiativtageren til aktiviteten.
– Det kom sig af, at der var mange grupper med forskellige aktiviteter, hvor der ikke var nok deltagere. Derfor foreslog jeg en ny aktivitet, og det blev så undervisning i iPhone og iPad. Jeg havde i længere tid haft svært ved at bruge sådan noget, så jeg følte, at det var på tide, fortæller hun.
Like og kommentér børnebørn
– Deltagerne er utrolig positive, og de fortæller, at de især er kommet tættere på deres familier. Med Facebook kan de ‘like’ og kommentere, hvad deres børnebørn laver, fortæller Dorthe Hansen.
Læs også: Plejehjem kan hjælpe ældre ud af ensomhed
Ifølge Hilda Branebjerg er aktiviteten også en stor succes. Hun sætter stor pris på den hjælp, hun har fået.
– Jeg er glad for den hjælp, jeg har fået. Jeg kan komme lettere i kontakt med min familie, se billeder, og hvad der ellers er af fordele ved en iPad, forklarer hun.
Hilda Branebjerg har ofte kontakt med sin familie gennem normale telefonsamtaler, men mener alligevel, at den udviklede teknologi kan have sine fordele.
– Jeg tror, at det kan hjælpe meget på ensomhed. Nu er jeg ikke den mest ensomme person, men jeg kan eksempelvis se billeder af mit barn, som befinder sig i udlandet, som jeg ikke kunnet før, siger hun.