Ældre uden kørekort må droppe banko

Ældre der mister kørekortet går glip af sociale arrangementer Foto: Morguefile.com
Ældre der mister kørekortet går glip af sociale arrangementer
Foto: Morguefile.com

For mange ældre hænger kørekortet sammen med selvstændighed og følelsen af at være en del af et fællesskab. Når helbredet begynder at halte, og kørekortet ryger, er det derfor ofte på bekostning af de ældres mulighed for at deltage i sociale aktiviteter.

Sonja Haustein er trafikforsker ved DTU og har blandt andet forsket i ældres mobilitet. Hun fastslår at der er en klar sammenhæng mellem det at miste kørekortet og muligheden for at deltage i sociale aktiviteter:

– Det kan være svært for de ældre, når de opgiver deres kørekort, fordi de mister en del af deres mobilitet.

Den begrænsede mobilitet kan blandt andet betyde ringere mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter.

86-årige Grete: Det er fantastisk
I Roskilde Kommune har den frivillig organisation Roskilde Indkøbsbus lavet en indkøbsordning. Kort fortalt bliver de ældre hentet i en minibus ved deres hjem og kørt hen til byens torv, hvor de har mulighed for at købe ind med hjælp fra en frivillig. De kan også få sig en sludder med de frivillige eller de andre ældre over en kop kaffe på en af de lokale cafeer.
Grete Frydenlund på 86 år er dårligt gående og derfor ikke i stand til at køre bil længere. Hun benytter sig ofte af indkøbsbussen.

– Det er en fantastisk ordning, og det er en service uden lige, siger hun.

Læs også: Fredagsbar er et hit på plejehjem

Grete Frydenlund er især glad for at få hjælp til indkøb, men oplever, at hendes ældre venner også bruger ordningen til at få selskab:

– Det sociale er det vigtigste for mange af dem, der kommer her, siger hun.

I Ældre Sagens afdeling i Roskilde er de glade for ordningen, og genkender de sociale problemer, som kan følge med at miste kørekortet.

– Der er noget frihed, der bliver taget fra de ældre, og de har sværere ved at komme rundt til aktiviteter, siger Rigmor Jensen fra Ældre Sagens afdeling i Roskilde.

Ældre kvinder på landet taber i sidste ende
Det er især ældre i mindre byer, der mister muligheden for at tage til banko og kaffehygge, når de ikke længere er i stand til at køre bil. I København og andre større byer er infrastrukturen bedre, og fritidsaktiviteterne er ofte tættere på den ældres hjem.
Derudover er det ofte kvinderne, der ender med at have mobilitetsproblemer.

– Ældre kvinder afsiger sig ofte kørekortet, fordi det er manden, der kører. Når manden dør, har de et transportproblem, og det kan gå ud over deres sociale liv, siger trafikforsker Sonja Haustein.

Kurser i at tage bussen
Hvis man som ældre ikke har mulighed for at tage bilen, er offentlig transport ofte den eneste mulighed for fortsat at kunne deltage i fritidsaktivitet. Men for mange ældre kan det at tage bussen virke uoverskueligt og indviklet.

– De ældre, der kun er vant til at bruge bilen, har brug for vejledning til, hvordan man kører med offentlig transport, siger Sonja Haustein.

I München i Tyskland har man lavet en ordning, hvor ældre kan få kurser i at tage offentlig transport. På kurserne bliver de ældre undervist i, hvordan man går ind i bussen, og finder et sæde – problemstillinger som Rigmor Jensen fra Ældre Sagens afdeling i Roskilde også kan nikke genkende til.