Allergikere skal være glade for parabener

Parabener er kendt for at være sundhedsskadelige. De fremkalder både allergi og kræft og nedsætter sædkvaliteten, hedder det.

Parabener er kendt for at være sundhedsskadelige. De fremkalder både allergi og kræft og nedsætter sædkvaliteten, hedder det. Men faktisk kan visse parabener forhindre allergi  

 

Kampen mod parabener fylder meget i sundhedsdebatten. Og i medierne. Og på Facebook. For parabener er jo noget skidt, der giver vores børn allergi. Hvis parabenerne da ikke har ødelagt mænds sædkvalitet først. Men sådan forholder det sig slet ikke.

»Parabener er et konserveringsmiddel, der mindsker risikoen for svampe og bakterier. Derfor er de også med til at afværge allergi,« fortæller toksikolog Ewa Daniél hos Astma-Allergi Forbundet til Navisen.dk. 

Parabener i cremer er typisk en del af de to typer konserveringsstoffer, der ikke er farlige. Den mængde parabener, som vi smører os ind i, når vi prøver at holde vores hud ung og smuk, er så begrænset, at den ikke er sundhedsskadelig. 

Hos Astma-Allergi Forbundet er man da heller ikke bekymret for parabener. Tværtimod står der på Astma-Allergi Forbundets hjemmeside, at de er milde over for huden og »kun meget få mennesker udvikler allergi over for dem«. 

 

Dansk mediehysteri
»Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at parabener er farlige. De er nogle af de mest undersøgte konserveringsmidler. Og det er kun i Danmark, at vi er bange for dem,« siger Ewa Daniél. Der er ingen beviser for, at parabener er hverken allergifremkaldende eller hormonforstyrrende hos mennesker. De undersøgelser, der er blevet foretaget, er gjort på fisk eller rotter. 

Parabener findes ikke kun i vores cremer, men også i lægemidler og mad. Jordbær og især rodfrugter har parabener, der fungerer som frugten eller grøntsagens forsvar mod at rådne.

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at forsøg med rotter ikke har vist tegn på hormonforstyrrelser. Europæiske Fødevaresikkehedsautoritet, EFSA, har risikovurderet parabener, der er tilladt i fødevarer og der var intet at komme efter. 

Det er dog ikke alle parabener, der er lige gode. Methylparaben og Ethylparaben er de to parabener, der er helt sikre at anvende og indtage.
Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparabel og Isobutylparamen er derimod mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Astma-Allergi Forbundet tillader kun brug af Methylparaben og Ethylparaben.

Læs mere om Astma-Allergi Forbundets rådgivning om parabener

Råd om parabener 
 

Læs også
Miljøminister forsvarer to parabener i børnecreme 

Bruxelles kan bremse forbud mod parabener i børneprodukter