Antallet af børneulykker i trafikken er rekordlavt

Antal færselsulykker med børn er rekordlave Foto: SEES media, Ulrik M. Eriksen
Færre og færre børn kommer galt afsted i trafiken. Foto: SEES media, Ulrik M. Eriksen

En sindssygt god nyhed. Sådan siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik om, at de seneste statistikker viser et fald i trafikulykker blandt børn.

– Antallet af ulykker er faldet rigtig, rigtig meget. I 70’erne døde 50 børn om året i færdselsrelaterede ulykker – i dag er vi nede på en om året.

De nyeste tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at færre og færre børn kommer galt afsted i trafikken. Således var der i 2015 kun 80 trafikulykker med børn i alderen 5-9 år involveret, hvor tallet i 2008 var helt oppe på 161.

Det skal gå endnu bedre, og vi kan godt få de her tal længere ned.
Pernille Ehlers

Pernille Ehlers peger på, at forældre er blevet bedre til at tage sig af deres børn, men strammere færdselsregler og bedre biler er også blandt årsagerne. Claus Nielsen fra Børneulykkesfonden deler begejstringen og mener, at den generelt øgede fokus på trafiksikkerhed er skyld i forbedringerne:

– Det går heldigvis den rigtige vej for børn i trafikken – det er en tendens, der er sket over rigtigt mange år. Hvis man kigger på statistikkerne, skete der utroligt mange ulykker med både børn og voksne, før man begyndte at sætte ind på området. Man er begyndt at fokusere mere på trafiksikkerhed og bilsikkerhed.

Plads til forbedring

På trods af enighed omkring, at det går den rigtige vej, er det ikke nok, mener Pernille Ehlers:

– Det skal gå endnu bedre, og vi kan godt få de her tal længere ned.

Claus Nielsen er enig i, at der stadigvæk er et godt stykke vej endnu, og han mener, at vejledning fra børnene er helt små er vejen frem:

– En af de ting der har hjulpet de seneste år er ikke kun, at man sætter ind med læring om sikker færdsel i trafikken, men at man gør det tidligere og tidligere. Nogle af de mere simple ting kan man lære børnene, når de er helt små, og så har man et godt fundament at bygge videre på, efterhånden som børnene bliver ældre.

Læs mere: 10 gode råd til at træne dit barn i trafikken

Pernille Ehlers giver ham ret i, at det er enormt vigtigt, at børnene lærer deres færdselsregler i en tidlig alder. Derudover peger hun på, at mange ulykker i dag sker blandt unge teenagere. Faktisk stiger risikoen for trafikrelaterede ulykker, når børn når 11-12 års alderen. Det skyldes blandt andet, at man i den alder typisk cykler mere, men også at forældrene bliver mere afslappede overfor børnene. Det er en fejl, mener Pernille Ehlers, og henviser til deres seneste kampagne “Nederen forældre”:

–  Når børnene bliver 12-13 år begynder forældrene at tænke, at de har gjort deres job, og at de ikke behøver at sige mere. Men i den alder er forældrene stadig ekstremt vigtige, og de skal blive ved med at interessere sig for deres børns færden i trafikken.

Børnebog skal skærpe sikkerhed

Som et forsøg på at hjælpe udviklingen den rigtige vej har Børneulykkesfonden, i samarbejde med forlaget Høst og Søn og forfatter Anne Sofie Hammer, sidste måned udgivet bogen “Villads fra Valby – Sikker i trafikken”. Det er en bog henvendt til børn og deres forældre, og den har til formål at undervise i sikker færdsel:

– Det foregår via myldrebilleder, som man f.eks. kender det fra “Find Holger” – situationsbilleder, hvor der foregår en masse ting. I bogen er der forskellige emner indenfor trafiksikkerhed, forældrene kan tage fat i, og bruge til at indlede dialog med sit barn, siger Claus Nielsen. Han peger desuden på, at boganmeldere og bloggere indtil videre har været glade for bogen og haft succes med at bruge den.

– Håbet er, at den skal bidrage til at skabe mere sikkerhed i trafikken. Det er selvfølgelig ikke bogen alene, der kommer til at gøre det, men det er en del af en samlet indsats.