Arkitekt: Valby mister sit varetegn

Den 108 meter høje gasblå silo bliver sprængt i småstykker søndag den 4. november klokken 12. Siloen er fra 1967 og har oprindeligt været brugt til at opbevare gas, men står nu tom.

”Det er et stykke arkitektur, som vi meget gerne vil se blive bevaret. Det er et fantastisk rum, som har sin egen historie og lige om lidt, så findes den historie ikke mere. Vi kan ikke forvente, at bygninger fra den æra bliver ved med at være der, og derfor er det vigtigt at bevare den,” udtaler Ole Hornbek, der er fortaler for at bevare Valby Gassilo.

Arkitekthuset JJW tegnede et projekt for at vise, hvad siloen kunne blive brugt til. Projektet gik ud på at skabe en ”bæredygtigheds by” forklarer Hornbek, der ville udnytte siloens 50.000 m2 til at huse nye boliger, iværksætter-virksomheder, afdelinger for Københavns Universitet og Københavns Hovedbibliotek. Skitserne af den nye bygning blev aldrig omsat til virkelighed, fordi arkitekterne ikke kunne finde investorer. Ifølge Hornbek skyldes det, at der var ”gået finanskrise i den.”

Mødet med skæbnen

Folk var stadig interesserede i siloen og den blev ofte vist frem til personer, som havde flere gode idéer til, hvad den kunne bruges til. Københavns overborgmester og Teknik- og Miljøborgmester er blandt dem, der har fået et kig ind i den store silo. Ingen af de interesserede kiggere kunne dog redde Valby Gassilo fra dens skæbne.

Arkitekthuset var ikke alene om at kæmpe for Valby Gassilos fremtid, men samarbejdede med folketingsmedlem Ida Auken (SF) og firmaet REKOMMANDERET, som omsætter analyser, idéer og råd til byggeriets virksomheder samt organisationer. De mange parter har alle forsøgt at få den tomme silo udnyttet og udviklet, men uden held.

Selv om REKOMMANDERET er fortaler for at bevare siloen, kan kommunikationsrådgiver Søren Houen Schmidt godt forstå, at den skal rives ned: ”Så længe gassiloen ikke har nogen funktion, bliver den udelukkende set som en udgift, hvilket ikke er bæredygtigt.”

Farvel til Valby Gassilo

Der kom 6.000 interesserede københavnere forbi Valby Gassilo i september måned, da Københavns Energi holdt åbent hus for sidste gang. Her fik alle lov til at sige pænt farvel til gassiloen, der har stået på samme sted i godt 45 år.

Foto JJW

Læs mere om Valby Gassilo her: www.valbygassilo.dk/ og navisen.dk/node/966