Midt i Saharas ørken ligger det røde sand spredt ud i symmetriske ringe. Ringene danner ramme om et mysterium, da videnskabsfolk endnu ikke har kunnet bevise, hvad fænomenet er. Den hollandske astronaut Andre Kuipers har taget det fascinerende billede fra Den Internationale Rumstation. Forskere arbejder med tre teorier.
Nedslag fra asteroide
Den symmetriske runde form er meget typisk for et nedslag fra en asteroide.
– Da jeg først så billedet, troede jeg det var et nedslag fra en asteroide, fordi at formen er så symmetrisk rund. Men problemet er, at man normalt kan finde rester fra et nedslag i form af kantede sten. Det har man ikke fundet her, siger Paul Thorn, der er geolog på Roskilde Universitet.
Andre videnskabsfolk peger på, at det midterste punkt i ringene er det højeste, hvilket også tyder på et nedslag fra en asteroide.
– Forskerne siger, at det er højest i midten, hvilket kan være på grund af processen ved et nedslag, som generelt altid laver denne form, siger Stephanie Flude, der er Postdoc i geologi på Roskilde Universitet.
Forhistorisk vulkan
Der er mange meninger om fænomenet, som har fået tilnavnet Afrikas Øje. Ifølge hjemmesiden Wikipedia.org har man fundet såkaldte ryolit sten, som kommer fra vulkanudbrud. Man har også fundet halsen fra en vulkan, altså tragten, hvor lava og ild bliver sprøjtet ud.
– Det tegner på en gammel vulkan, der har været der for ca. 104 millioner år siden. Det vil jeg næsten satse på, siger Paul Thorn.
Alligevel undrer forskeren sig.
– Men områder omkring vulkaner plejer ikke at være så runde, det er lidt usædvanligt. Det er typisk mere bakkede landskaber. Man er nødt til at gå ned på overfladen og studere de forskellige sten, før man kan være helt sikker. Stenene leder vejen, forklarer Paul Thorn.
Man skal dog ikke tro på alt, hvad der står på Wikipedia, mener Stephanie Flude.
– Den information jeg kan se på Wikipedia, som peger mod en vulkanisk oprindelse, er ikke bevist. Hvis det var en vulkan, ville man forvente at se flere vulkaner i området, og ikke kun den her, mener hun.
Underjordisk hule
En tredje teori peger på, at der engang har ligget en kæmpestor underjordisk hule.
– Denne teori siger, at der har været en meget stor underjordisk hule, som på en måde er kollapset, forklarer Stephanie Flude.
Efter kollapset er det omkringliggende sand faldet ned i hulens enorme rum.
– Det kan være en mulighed, mener Paul Thorn.
– Hulen kan være dannet ved, at jordskorpen er blevet hævet i en slags stor rund kuppel. Varmt vand er kommet ind og har opløst kalkstenene og derved skabt det store hulrum. Efterhånden som det blev for stort, kollapsede det, og har lavet den runde form, vi ser nu, forklarer han.
Forbliver en gåde
Tvivlen kommer dog stadig forskerne til gode, da videnskaben endnu ikke har kunnet give et veldokumenteret og overbevisende svar på det gådefulde fænomen.
– Mange teorier er blevet fremsat for at forklare fænomenet, men dets oprindelse forbliver mystisk, fremgår det af den anerkendte geologiforening Geosociety.org.
Stephanie Flude vil helst være fri for at give et endeligt svar og opsummerer mulighederne.
– De tre muligheder er altså en vulkan, som ikke ser så sandsynligt ud, et nedslag fra en asteroide som indtil videre ser ud til at være den foretrukne mulighed, eller det her kollapsede hule system, siger hun.
Læs også: Banebrydende foto afslører 200.000 galakser
Links:
NASA International Space Station
Wikipedia
Geosociety
Foto: Andre Kuipers ESA/NASA