De seneste års øgede brug af CT-scanning og røntgenfotografering i sundhedssystemet får røntgenlæger og radiologer landet over til at råbe vagt i gevær. Mindst én ud af 2000 CT-scanninger fører potentielt til kræft, men frygten for at overse noget får lægerne til at scanne patienterne ved selv de mindste indikationer.
Det bekymrer ledende overlæge på neuroradiologisk afdeling på Aarhus Universitet, Edith Nielsen.
– Jeg er stor modstander af de mange scanninger. Min bekymring er, at vi får patientgjort meget store dele af befolkningen, fordi der skal meget lidt til, at man får scanningern i vore dage. Hvis du henvender dig til din egen læge, så kan du, næsten lige meget hvad du kommer med, blive henvist til en scanning, siger hun.
Om stråling i sundhedssystemet
Vi er hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra både jorden, luften og den mad, vi spiser.
Røntgenfotografering og scanning udsætter os for yderligere stråling, som i værste fald kan medføre celleforandringer og kræft senere i livet.
Der er stor forskel på, hvor meget stråling de forskellige undersøgelser medfører. Eksempelvis er strålingen ved en CT-skanning ca. 1000 gange større end ved en almindelig røntgenundersøgelse hos tandlægen.
Og i 2011 blev der gennemført knapt 690.000 scanninger i Danmark.
I Danmark foretages ca. 7 millioner røntgenundersøgelser om året.
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Dagensmedicin.dk
Brugen af CT-scanninger er fordoblet på fem år, og Dansk Radiologisk Selskab forklarer udviklingen ved, at flere og flere sygdomme efterhånden kan opdages ved scanning.
Læs også: Anne Mette blev ramt af brystkræft: “Så er det bare sådan, at det er”
Men den enkelte læge skal undervises bedre i strålehygiejne, så de er i stand til på et oplyst grundlag at beslutte, hvornår der skal scannes eller røntgenfotograferes, og hvornår der ikke skal. Det mener tidligere ledende røntgenoverlæge Walter Schwartz fra Odense Universitetshospital, hvor han stadig underviser.
Læger scanner i frygt for klager
På baggrund af undersøgelser fra 2011 oplyste Statens Institut for Strålebeskyttelse tilbage i 2012 til Dagens Medicin , at rigtig mange CT-scanninger er uberettigede. Det kan være en følgevirkning af, at praktiserende læger som noget forholdsvis nyt har mulighed for at henvise til en CT-scanning.
Det har ifølge Edith Nielsen ført til, at der laves mange flere CT-scanninger end tidligere, fordi der ligger et stort politisk pres om, at man skal udrede så mange patienter som muligt. Og der skal meget lidt til, før patienter kræver en undersøgende scanning.
– De fleste praktiserende læger er rigtig dygtige, men de er også meget bange for at overse noget. Det bliver vi jo ikke ligefrem takket for, og man kan hurtigt blive hængt ud i medierne. Derfor dækker man jo ryg. Man tør ikke at vente for at se, hvordan det går, og det betyder ofte en hurtig henvisning, mener hun.
Læs også: Mulig epidemi på vej: Her er symptomerne
Og Edith Nielsen er ikke alene om bekymringen for, at mange patienter scannes, fordi lægerne ikke tør vente og derfor ofte henviser til en scanning på meget tynde indikationer. Walter Schwartz nævner frygten for at få en klagesag på halsen som yderligere en faktor, der får lægerne til at scanne mere og mere.
– Der er sket en øgning i antallet af klagesager fra Patientklagenævnet, så man vil gerne være sikker. Derfor kan jeg ikke afvise, at man nogle gange hellere vil tage et billede for meget end et for lidt for at undgå klager, siger han.
Ynse de Boer, der blandt andet er lægefaglig konsulent i Dansk Selskab for Almen Medicin, som er de praktiserende lægers videnskabelige selskab, anerkender, at der er sket en stigning. Men han mener ikke, at de praktiserende læger henviser for hurtigt til CT-scanninger.
– Helt overordnet set kan jeg ikke genkende, at vi bare henviser til en CT-scanning, hvis vi er den mindste smule bekymrede. Man henviser selvfølgelig mere, end man tidligere har gjort, og der er et stigende ønske fra patienternes side om at blive hurtigt udredt. Men jeg går ud fra, at langt de fleste læger følger de anbefalinger, der ligger for, hvornår der skal henvises til en scanning, siger han.
Resultaterne opvejer ikke risikoen
I den private forening Patientforeningen mener som udgangspunkt ikke, at der scannes for meget. Nærmere tværtimod.
Men som konsekvens af de mange bekymringer har Patientforeningen valgt at advare mange af deres medlemmer mod for mange små forebyggende undersøgelser.
– Den lille risiko, man løber hver gang, kan ikke altid betale sig i forhold til de tit beskedne resultater, siger landssekretæren for Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde.