Antallet af tykke drenge eksploderer

burger og pommes
Foto: Morguefile.com

Dårlig kost og tid foran computeren har fået antallet af tykke drenge i Danmark til at stige voldsomt. Mens andelen af overvægtige piger er forblevet det samme, er tallet for overvægtige drenge steget fra 12,8 procent i 2000 til 21,7 procent i 2008.  Det viser et studie fra DTU Fødevareinstituttet, der har undersøgt overvægt blandt de 4 til 14-årige børn.

Forældres sociale status er afgørende

Jeppe Matthiessen er seniorrådgiver i Afdeling for Ernæring på DTU Fødevareinstituttet. Han står bag undersøgelsen og mener, at studiet viser nogle tendenser, man må tage højde for:

– Den stigende sociale ulighed blandt drengene viser, at man bør tage hensyn til forældrenes sociale status, når man kigger på overvægt. Det er vigtigt at sætte ind med nogle tiltag på et tidligt tidspunkt, så man har muligheden for at hjælpe børnene på vej, inden overvægt er blevet en konsekvens af en uhensigtsmæssig livstil, siger han.

Det er en udfordring at engagere forældrene. Derfor er det altgørende, at der er tilbud til de her familier lokalt, og at der så er nogle professionelle, der tør reagere over for det, de ser hos børnene.

Mads Borgstrøm-Hansen, sundhedskoordinator i Sundhedsværkstedet Øst i Aalborg.

Rapporten viser, at:

  • Andelen af overvægtige drenge er steget fra 12,8 % til 21, 7 %
  • Andelen af overvægtige piger er faldet fra 17, 6 % til 15,9 %
  • Forekomsten af overvægt er 74 % højere blandt børn af forældre med kort uddannelse
  • Andelen af overvægtige drenge af forældre med kort uddannelse er steget 50 %

Undersøgelsen peger på, at stigningen blandt de overvægtige drenge skyldes, at forekomsten af overvægt blandt drenge af forældre med kort uddannelsen er steget med 50 procent i perioden 2000-2008.

Læs også: Midtjyllands unge skal slanke sig

Drenge er mere stillesiddende end piger

Det er ikke muligt ud fra studiet at angive den specifikke årsag til udviklingen, men Jeppe Matthiessen peger på, at dels bruger drengene mere tid foran computer og tv, mens pigerne er begyndt at bruge mere tid på motion. Aktivitetsvanerne har på den måde udviklet sig i en gunstig retning for pigerne, mens udviklingen for drengene er mindre positiv. Han forklarer, at pigerne ofte også er mere sundhedsbevidste som følge af mediernes fokus på skønhedsidealer, og at drenge derfor også i mindre grad end piger  er tilbøjelige til at se sig selv som overvægtige.

Ifølge Jeppe Matthiessen er det vigtigt, at familierne griber ind overfor problemet.

-Vi ser ofte, at dem, der tager de sundhedsfremmende tiltag til sig, er børn og familier, hvor forældrene har lang uddannelse. Det skal der gøres noget ved. Derfor er det er vigtigt, at det bliver et familieprojekt, hvis man har overvægtige børn, siger han og peger samtidig på skolen som en oplagt arena for at gøre en forskel, da man her kan nå børn på tværs af de sociale skel.

De lokale tilbud er afgørende

Mads Borgstrøm-Hansen er sundhedskoordinator i Sundhedsværkstedet Øst i Aalborg, der er et projekt, som startede op i 2010 og arbejder for at fremme sundhed og trivsel blandt borgerne i Aalborg Øst. Det tæller projekter om alt fra mere idræt på skoleskemaet i folkeskolen til rygestopkurser og oplysning om kost og motion. Han kan nikke genkendende til, at det kan være svært at få de familier med, hvor problemerne er ofte er størst:

– Vi har oplevet, at det kan være svært at mobilisere familierne med kort uddannelse, for eksempel i forhold til at få dem ind for at deltage i forskellige tilbud i byen. Derfor er vores motivation at gøre det lokalt og få lokale idrætsforeninger til at løfte den bevægelsesmæssige del af opgaven.

Han mener, at det kan få familier ind i flere tilbud sidenhed. Og så mener han, at det er afgørende, at der er nogle professionelle, der reagerer og kontakter familien, når man ser overvægten hos børn:

– Det er en udfordring at engagere forældrene. Derfor er det altgørende, at der er tilbud til de her familier lokalt, og at der så er nogle professionelle, der tør reagere over for det, de ser hos børnene, siger han.