Bilister skal bruge talende megaskraldespande

Kæmpe skraldespande formet som grammofontragte – og som siger tak – skal få lastbilchauffører og andre bilister til at rydde op efter sig selv.

Kæmpe skraldespande formet som grammofontragte – og som siger tak – skal få lastbilchauffører og andre bilister til at rydde op efter sig selv. Eksperimentet starter snart herhjemme 

To-go-kaffen er netop skyllet ned og chipsposen har nået bunden. Selvom de danske rastepladser er proppet med skraldespande, vælger bilister alligevel at smide kaffekoppen og chipsposen ud af vinduet.

 

Derfor er Danmarks Transport Center på trapperne med en ny skraldeløsning. Helt konkret når bilisterne kaster affaldet ud af vinduet, kan de lige så godt kyle møget direkte ned i en megaskraldespand. Den er formet som en tragt på en gammeldags grammofonafpiller. Skraldespandstragten er i vindueshøjde, og den vil bogstaveligt talt sige tak. 

 

Massive problemer med skrald

Den store skraldespand skal stilles op på Danmarks Transport Center, som udgør et vigtig trafikcentrum i nærheden af Vejle. Danmarks Transport Center er en privat virksomhed, der laver serviceydelser for bilister, der ofte skal krydse Vejlefjordbroen. Hver dag kommer cirka 4.000 lastbiler og andre bilister igennem butikken. De producerer enorme mængder af skrald, forklarer Henry Dyrlund, der er administrerende direktør for Danmarks Transport Center.

 

»Vi har selvfølgelig masser af skraldespande stående, og man behøver ikke at gå mere end maksimalt 30 meter for at nå hen til en skraldespand, men ikke desto mindre havner skraldet ikke i skraldespandene,« siger Henry Dyrlund.

 

Han forklarer, at så snart affaldstragten er klar til at blive produceret og komme ud på markedet, vil Danmarks Transport Center stille dem frem til brug.

 

Det er ikke kun Danmarks Transport Center, der kæmper med affaldsbunkerne på de danske veje. På landsbasis bruger Vejdirektoratet cirka 22 millioner kroner på at rydde op efter bilister, der smider dåser, slikposer og plastik omkring sig.

 

Mulighederne i dansk design

Megaskraldetragten er et af otte forslag fra et idekatalog med titlen: ”Der skal så lidt til!”, der blev offentliggjort tidligere på måneden. Bag projektet står Dansk Design Center, organisationen Hold Danmark Rent og designbureauet Goodmorning Technology, der har taget udfordringen op med at afhjælpe skraldeproblemerne ved hjælp af dansk design.

 

»Formålet med idekataloget har været at vise, at design og designkompetencer kan være med til at løse nogle af de her udfordringer, vi har på affaldsområdet,« siger Susanne Søndahl Wolff, der er forretningsudviklingschef og presseansvarlig i Dansk Design Center.

 

En anden af de otte ideer er et askebæger, som kan stilles i kopholderen, der typisk er ved siden af rattet. Idekataloget præsenterer også en skraldepose med en plastikkrog til at opsamle kaffekoppen og chipsposen, inden den ryger direkte ud af vinduet.

 

Bestillingen af idekataloget kom fra globaliseringspuljen, der støttede projektet med en million kroner. Globaliseringspuljen var en bred aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

 

Læs også:

Der skal så lidt til!

Vi guider: Smid skraldet ud med stil