Helsingørs helt store trækplaster er Kronborg Slot, et sted der besøges af omkring 2 millioner turister årligt. Tilsammen spenderer de mange turister omkring 1,9 milliarder kroner i kommunens butikker, museer og caféer ifølge Helsingør Kommunes egen hjemmeside. De mange turister har naturligvis brug for et sted at sove mellem de mange kulturelle indtryk. Derfor er der lige nu snak om at igangsætte projekt ‘Nyt Hotel’, et hotel, der selvfølgelig gerne skulle ligge centralt og med en god udsigt.
Helsingør Kommune har hyret konsulentvirksomheden, TN Hospitality Advisors, som har foreslået tre forskellige lokationer, hvor der kunne være plads til et nyt hotel med omkring 100 værelser. Enten foreslås det at opføre et helt nyt hotel på én af to forskellige offentlige parkeringspladser.
TN Hospitality Advisors påpeger dog, at de ældre Hamlet-bygninger, der blev opført til samme formål, helt tilbage i 1950’erne, ville være optimale at benytte til projektet. Der er dog én problematik: Hamlet-bygningerne bliver for øjeblikket brugt af byens frivillige aktivitetscenter, som ikke vil overlade deres lokaler til hoteldrift.
Fakta om ældre og deres sociale relationer
- Danmarks Statistik forudser, en stigning på 279.000 flere mennesker de næste ti år, en stigning på 4,8 % især blandt de ældre.
- I 2057 forventes over 80-årige at udgøre 2½ gange flere end nu.
- Efter 2053 vil mere end hver tiende dansker være over 80 år.
- Ældre med stærke sociale relationer har bedre helbred og lavere risiko for tidlig død.
- Andelen af ældre uden kontakt til familie, venner eller naboer stiger med alderen.
- Mænd har mindre kontakt med familie og venner end kvinder.
- Ældre kvinder føler sig ofte mindre uønsket alene end mænd.
- Deltagelse i foreningsliv og fritidsaktiviteter giver et rigere socialt netværk.
Kilde: Danmarks Statistik
Vil ikke nøjes med en forringet livskvalitet
Janne Sten, formand for Aktivitetscenteret Hamlet, oplever en stor efterspørgsel og glæde omkring aktivitetscenteret, som i øjeblikket har 511 medlemmer og i år har 50-års jubilæum.
Hun er bekymret for, at bygningerne i fremtiden vil blive omdannet til hotelvirksomhed.
– Jeg synes det er en rigtig dårlig idé. Jeg kan slet ikke se, at vi har behov for et nyt hotel, for det første. For det andet, vil vi jo ikke af med huset. Vi vil rigtig gerne beholde det, fordi det er et rigtig godt sted at være, siger Janne Sten.
For Janne Sten er det vigtigt, sammen med Helsingør Kommune, at finde en løsning, hvis centret bliver nødsaget til at flytte. Hun er klar til at indgå i dialog med kommunen, men hun har helt klare principper for, hvad aktivitetscenteret ikke vil gå på kompromis med.
– Vi har sagt, at hvis de propper os ind i små lokaler og splitter os ad, så ødelægger de vores livskvalitet og det sociale samvær, som vi har nu, siger Janne Sten.
Læs også: Ensomme førtidspensionister: Mange forlader ikke hjemmet medmindre det er nødvendigt
Begejstringen over det kommende hotelprojekt
Michael Mathiesen, formand for Helsingør Kommunes Kultur- og Turismeudvalg, er begejstret over udsigten til et nyt hotel.
– Hver gang der kommer en ekstra overnatningsmulighed i Helsingør og i bymidten, bliver jeg glad, siger Michael Mathiesen.
Han understreger dog, at der endnu ikke er truffet en endelig beslutning om, hvorvidt Hamlet vil blive omdannet til et hotel i fremtiden. Han forstår dog godt, at borgerne i Helsingør Kommune er bekymrede for Hamlets fremtid.
– Nogle ting peger mere på, at man lægger et nyt hotel ved Hamlet end på en parkeringsplads, hvor man skal bygge det hele. Så jeg kan godt forstå, at de bliver nervøse, men det er så tidligt i processen, så de borgere, som bliver berørt af en flytning fra Hamlet, vil selvfølgelig blive taget med på råd. Det er helt sikkert, siger Michael Mathiesen.
Læs også: Budget under pres: Besparelse på 500.000 kroner rammer lokalt aktivitetscenter
Tilslutning til et borgermøde
Anne Gottlieb benytter selv lokalerne fast én gang om ugen som formand for det lokale kor. Hun føler endnu ikke, at hun bliver inkluderet i kommunens beslutningsproces, om hvorvidt Hamlet skal benyttes til hotelvirksomhed i fremtiden.
– Jeg føler mig overset, der er overhovedet ikke noget demokrati i den måde, de gør det her på. Jeg savner i hvert fald en god forklaring på, hvorfor de ikke har inddraget borgerne, siger Anne Gottlieb.
Anne Gottlieb gør det klart, at hun i højere grad ville kunne acceptere, at lokalerne i Hamlet blev benyttet til hoteldrift i fremtiden, hvis hun følte sig mere inddraget i processen.
– Jeg mangler, at Helsingør Kommune kommer ud af busken og skriver i dagbladet eller på deres egen hjemmeside: Hvis vi gør det her, har vi en plan. Derfor opfordrer jeg til et borgermøde. Det ved jeg, at de har gjort før, og det ville være på sin plads. Så har de også hørt, hvilke ønsker der er fra dem, der bruger aktivitetscenteret, siger Anne Gottlieb.