Bredt flertal i byrådet vil opføre flere solceller på kommunens tage

Solceller på taget af indkøbscenteret City 2  i Taastrup. Kommunen ønsker at få flere solceller på tagene af de kommunale bygninger. Foto: Ellen Kjær Nielsen.

Nu tager Høje-Taastrup Kommune et meget konkret og bogstaveligt tiltag mod den grønne omstilling. Således stemte samtlige 21 byrådsmedlemmer onsdag aften for et forslag om at tage næste skridt mod at opsætte flere solceller på tagene af de kommunale bygninger. Forslaget har været hele to år undervejs mod at blive vedtaget, og det ser stadigvæk ud til at have lange udsigter, før solcellerne rent faktisk bliver sat op og virker. Det skyldes en lov, som kræver, at kommunen skal oprette selvstændige selskaber til at stå for driften af hvert enkelt solcelleanlæg. Det betyder en masse administrativt arbejde, som forhindrer processen, og det møder kritik fra politikerne.

– Det gør helt ondt, at det skal være så bøvlet, lød det fra borgmester Michael Ziegler (C) til byrådsmødet.

Af samme grund er det også stadig uklart, hvornår kommunen kan tage næste skridt mod at opføre solcellerne. Beslutningen onsdag aften var derfor kun et lille skridt på vejen.

Næste skridt

Peter Faarbæk (A), gruppeformand for Socialdemokratiet i Høje-Taastrup Byråd, forklarer hvordan det videre forløb skal foregå:

– I løbet af et antal måneder laver administrationen en egentlig sag, som først skal behandles i det rigtige udvalg. Her skal man beskrive hvad er mulighederne, hvad er fordelene, hvad vil det her koste, og hvordan kommer vi videre i sagen, siger han.

Det er altså først til et videre udvalgsmøde, som endnu ikke er fastlagt, at forslaget kan blive endeligt vedtaget. Onsdagens beslutning var bare et skridt på vejen.

Besværlig lovgivning og lang ventetid

Forslaget, som kom fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, blev fremlagt af byrådsmedlem Emil Visken (Ø). Han fremlagde også en kritik af den indviklede lovgivning, som skaber benspænd for kommunens ønske om at opsætte flere solceller. De fleste andre af byrådets medlemmer var enige i denne kritik. Høje-Taastrup Kommune havde tidligere planer om et samarbejde med Hofor, der skulle hjælpe med opsættelsen af solcellerne. Men i sidste ende fandt Hofor ud af, at de af juridiske årsager ikke kunne samarbejde med Høje-Taastrup Kommune. Det skyldes, at kommunen ikke er en del af ejerkommunerne til Hofor.

– Det synes jeg, at man var lige lovlig lang tid om at finde ud af. Altså, det havde man brugt et helt år på at finde ud af, fortæller Emil Visken (Ø).

Til trods for det enige byråd frygter Peter Faarbæk (A) stadig, at opsætningen af flere solceller har lange udsigter.

– Det er jo over to år siden, at forslaget først blev vedtaget. Men siden da er der ikke rigtig sket noget. Så derfor er vores frygt lidt, at det her, det kommer til at trække ud igen, fordi det ikke bliver prioriteret højt nok, siger han.

Indviklede regler

Lovgivningen kræver, at kommuner ikke kan opsætte solceller uden at oprette særskilte selskaber til formålet. Det skyldes blandt andet, at kommunerne ikke må udkonkurrere de private energiselskaber. Med de særskilte selskaber følger en lang række administrative opgaver, for eksempel:

  • At finde en direktør
  • At nedsætte en bestyrelse
  • Lave regnskab
  • Afregne moms.

Ifølge en rundspørge fra DR mener 54 ud af 61 kommuner, at den regel forhindrer opsætningen af solceller.

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/penge/kommuner-dropper-solceller-paa-tage-det-ville-vaere-filantropi-med-borgernes-penge

 

Forslaget møder blandede reaktioner

Selvom alle byrådsmedlemmer stemte for forslaget, er det ikke alle borgere i kommunen, der mener, at det er en god idé med solceller. Michael Sørensen, som bor i Høje-Taastrup, mener ikke, at solceller er en effektiv energikilde:

– Jeg vil sige, at grøn energi er super, hvis man finder en kilde, som virker året rundt. Men det gør hverken vindmøller eller solenergi, udtaler han.

En anden af kommunens borgere kan dog godt se fidusen med solceller. Birgit Bjergø, som har boet i Høje-Taastrup Kommune siden 1992, synes nemlig at det er en god idé med flere solceller. For hende er det vigtigt, at kommunen bidrager til den grønne omstilling.

Sådan gjorde vi: Journalisten har snakket med borgere i kommunen, som var ude at handle i City 2. Herefter har journalisten interviewet Peter Faarbæk (S) og Emil Visken (Ø) over telefon og overværet byrådsmødet gennem byrådsTV. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.