Børnehaver bruger ikke Holger-tricket

Da 3-årige Holger blevet fundet mandag formiddag, havde han stadig sin varme dynejakke på. Hans mor havde nemlig givet ham den omvendt på, sådan at han ikke selv kunne tage den af. Men den praksis er ikke udbredt blandt pædagogerne i landets børnehaver.

»Vi fortæller børnene, at det er fornuftigt at have jakke på. Og lytter de ikke, siger vi det én gang til. Måske lidt bestemt, men sådan er det. De kan godt blive lidt sure på os og græde lidt, men så må vi jo trøste dem og fortælle dem, hvad det handler om,« siger Nina Loft, der er pædagog og leder i Sundpark Børne- og Vuggestue i København.

Hun understreger, at hun ikke mener, at moren til Holger gjorde noget forkert i at give Holger jakken omvendt på.

»Selvom vi ikke giver børnene jakkerne omvendt på i vores børnehave, så synes jeg egentlig ikke, det var særligt forkert, det Holgers mor gjorde, for det var koldt, og Holger skulle have tøj på. Det var bare et udtryk for omsorg,« siger Nina Loft.
 

Når det er koldt, skal jakken på

Børn med lynlåse på ryggen er heller ikke et syn, man oplever i Blomsterhavens Børnehave i Gentofte.

Børnene tilbringer her meget af tiden udendørs, men altid med jakkerne ”rigtigt” på.

»Vi er meget ude, og når vi tager af sted, siger vi til børnene, at de skal have jakker på. Vi fortæller dem, at når det er koldt, så kan man blive syg, hvis dynejakken ikke er på. Og børnene lærer jo også af hinanden. Når barnet kan se, at de andre børn tager jakken "rigtigt" på, så gør barnet det som regel også selv,« siger Helle Blaabjerg, der er pædagog i børnehaven.

I en anden børnehave i  Gentofte-kommune, Adelaide Børnehaven, har ungerne også jakke på, når der leges udendørs i de kolde måneder. Selvom de små poder ikke altid synes lige godt om idéen med de varme jakker, så holder man også her fast i, at jakken skal på, og at lynlåsen sidder foran.

»Hos os lyner vi ikke omvendt på. Hvis børnene ikke vil have deres jakke på, siger vi til dem, at det skal de. Vi giver dem en begrundelse, fx at det er koldt, og så gør de også, som vi siger,« fortæller pædagogen Vibeke Rafn.

»De kan da godt blive lidt sure og fornærmede over det, men så siger vi, at det er der ikke noget at gøre ved, for når det er koldt udenfor, og når det er vinter, så skal man have jakke på,« siger hun og understreger, at det er ok, at børnene udtrykker utilfredshed.

»De må godt være sure. Det er jo en naturlig følelse at være sur en gang imellem, så det er helt i orden at være lidt mopset og irriteret,« siger Vibeke Rafn.  
 

Læs også:

Sådan kan Holger bearbejde sin oplevelse
Dum jakke fik Holger til at stikke af