Ingen kunder. Ingen handel. Ingen butik.
Flere fysiske butikker kæmper for overlevelse i Gentofte Kommune. Mens nogen lige kan holde gang i salget, må andre dreje nøglen om.
Det skyldes blandt andet nethandel og salg på sociale medier. Men også konkurrence fra andre kommuner er en kattepine for flere butikker.
Vangede, der ligger i Gentofte Kommune, er et af de steder, hvor fysiske butikker kæmper for overlevelse.
Sociale medier tiltrækker kunder
Der er 29 butikker i Vangede bycentrum. Heriblandt finder man Den Lille Kælderbutik, der er en retro-, vintage- og designbutik.
Der er en del, der åbner en butik, og så lukker de kort efter igen.
Frederik Dehlholm (Ø), medlem af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget
Her mærker man presset fra især sociale medier.
– Der er kæmpe konkurrence på for eksempel Instagram, hvor mange sælger deres ting, siger Trine Andreasen, der er bestyrer af Den Lille Kælderbutik.
Den Lille Kælderbutik, der holder fysisk åbent to gange om ugen, er selv nødsaget til at være aktiv på webshop, Instagram og Facebook.
– Det er den eneste måde, vi kan holde næsen oven vande. Hvis vi ikke havde Instagram og webshoppen, havde vi ikke eksisteret så lang tid, som vi har gjort nu, siger Trine Andreasen.
Erhvervsforening skal styrke samarbejde
Lokalpolitisk er man bevidst om den truede detailhandel.
– Der er en del, der åbner en butik, og så lukker de kort tid efter, siger Frederik Dehlholm (Ø), der er medlem af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Læs også: Ukrainere hos kendt burgerkæde udløser pris
Politisk forsøger man at styrke de fysiske butikker ved at arbejde med udformning af de seks bydelscentre, der er I Gentofte Kommune.
Her vil man gøre bydelscentrene til hyggelige handels- og mødesteder for byernes indbyggere. Derudover vil man styrke samarbejdet i detailhandlen i kommunen.
– Kommunen forsøger at støtte ved for eksempel at lave en erhvervsforening, hvor man hjælper hinanden. Hvor man giver hinanden gode råd, og hvor man også kan handle lidt med hinanden, siger Frederik Dehlholm (Ø).
Lovgivning på varer fra Kina
Lokalpolitikere bærer da også et ansvar for at holde liv i de fysiske butikker, hvis man spørger Trine Andreasen.
Oversigt over de seks bydelscentre i Gentofte Kommune.
Gentofte bydelscenter
Vangede bydelscenter
Hellerup bydelscenter
Charlottenlund bydelscenter
Dyssegård bydelscenter
Ordrup bydelscenter
Kilde: Gentofte Kommune
– Der bør være noget lovgivning på de der varer fra Kina. Varerne bliver jo også lavet, så de ser gamle ud. Det synes jeg, er irriterende, da det presser væres handel, siger Trine Andreasen.
Derudover er Trine Andreasen enig i, at lokalpolitikere bør beslutte, hvad det er for en handelsby, de ønsker.
– Det kunne være godt, hvis lokalpolitikere bestemte, hvordan byplanen skulle tage sig ud. Så vi får lavet et butikstorv, hvor folk faktisk har lyst til at være. Så det ikke bare er lukkede butikker med massage, fysioterapi, tandlæge, siger hun.
Det taler ind i indsatser, som Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget arbejder på med at styrke bydelscentrene.
Udover at styrke bydelscentre er det ifølge Gentofte Kommune nødvendigt at skabe fællesskaber for at holde gang i detailhandlen. Dermed skal man udvikle samarbejdet mellem de butiksdrivende i det enkelte butikscenter og i centrene imellem.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med øget konkurrence hos detailhandlen via Gentofte Kommunes hjemmeside. Derefter ringede journalisten til fysiske lokalbutikker i Gentofte Kommune, der kunne bekræfte, at de er pressede grundet nethandel.