Kussen er stadig fyldt med skam

Hvad tænker du, når du ser på billedet? Kilde: Wikimedia Common
Hvad tænker du, når du ser på billedet? Kilde: Wikimedia Common

“Du kunne ikke tænke dig at røre ved din egen krop, ved brysterne eller mellem benene. Du har heller aldrig ved hjælp af et spejl undersøgt, hvordan dine kønslæber, din clitoris eller din skedeåbning ser ud. Du kan i det hele taget ikke lide at se din krop i et spejl.”

Selvom man måske kunne tro det, så er citatet ikke fra 2016, men fra den allerførste Kvinde kend din krop-bog fra 1975.

41 år er gået, men mange kvinder føler stadig skam over deres underliv.

Det fortæller Katrine Berling og Christiane Meulengracht, der begge arbejder som praktiserende sexologer. Og de er ikke ene om det.

En ny engelsk-amerikansk rapport, som tidsskriftet The Journal of Sex Research for nylig har udgivet, viser, at der ikke er ligestilling mellem kønnene, når det kommer til unge og oralsex.

Størstedelen af de unge beskriver, at det er ‘en større ting’ for mænd at give oralsex, end det er for kvinder. De beskriver også oralsex for mænd som mere ubehageligt, og at det er lettere at modtage oralsex for mænd end kvinder.

Læs også: Jagten på orgasme dræber kvinders sexlyst 

Katrine Berling, der er sexolog og parterapeut med egen praksis i København, fortæller, at mange danske kvinder også har svært ved at modtage oralsex af deres partnere.

– Der er stadig et stort tabu og en usikkerhed forbundet med kvindens underliv – særligt når det kommer til oralsex, siger hun og forklarer, at skamfuldheden for eksempel kommer til syne ved, at vi i vores sprog har flere skældsord for kvindens kønsdele, end vi har for mandens.

– Pik ved vi, hvad er. Kusse og fisse bærer stadigvæk nogle negative forestillinger med sig, der gør, at kvinder føler sig utilstrækkelige, uddyber Katrine Berling.

Det går ud over sex-livet

Når kvinderne ikke føler sig godt tilpas, som de er, går det ud over deres sex-liv. I sidste uge kunne metroXpress fortælle, at flere end 100.000 danske kvinder ikke kan få orgasme eller meget sjældent får det.

Ifølge Katrine Berling er orgasme-problemer et symptom på, at mange kvinderne ikke har det godt med sig selv, fordi de føler sig pressede.

Drenge har deres lem i hånden flere gange hver dag. Det har kvinder ikke. Faktisk er der mange kvinder, der aldrig nogensinde har rørt eller undersøgt sig selv
Christiane Meulengracht, sexolog

– Mange kvinder er stressede under sex, fordi de føler, at de skal præstere og komme samtidig med deres partner. Sådan fungerer den virkelige verden bare ikke, siger hun og forklarer, at det er helt normalt, at der går længere end 20-25 minutter før kvinder får orgasme.

– Hvis vi skynder os, sker det ikke. Og så skal vi huske på, at orgasmer er forskellige. Mange glemmer, at alle orgasmer ikke er eksplosioner. Det er meget vigtigt, at vi får forskelligheden og kropsforståelsen tilbage i sex-livet, siger hun.

Gamle kønsroller

Psykolog Lea Treebak Jensen fra ambulatorium for Sexologi på Aalborg Psykiatrisk Universitetshospital beskriver også, hvordan der stadig er en klar kønsforskel, hvor skam bliver forbundet med kvinder, deres underliv og deres seksualitet. Hun mener, at tabuet allerede begynder, når kvinderne er spædbørn.

– Nogle undersøgelser, af hvordan man samtaler med spædbørn i forbindelse med bleskift, viser, hvordan man hos drenge sagtens kan sige: nej, sikke en fin lille tissemand du har, imens man med piger aldrig ville sige, sikke nogle fine skamlæber du har, du ser dejlig ud, det skal du nok blive glad for. Det bliver ikke italesat på samme måde, så der er helt sikkert noget med sproget, også selvom vi ikke er klar over det, der er med til at fastholde disse stereotyper, forklarede Lea Treebak Jensen tidligere til MetroXpress.

Læs også: Ekspert er skeptisk over for orgasme-kur

Sexolog, stress- og parterapeut Christiane Meulengracht oplever også i sit arbejde, at kvinders seksualitet og kønsdele stadig er forbundet med stor skam og usikkerhed. Hun mener, at den enormt store medieeksponering, som nutidens unge oplever, giver dem nogle uvirkelige standarder for sex, kærlighed og kroppen, og at en manglende seksuel opdragelse gør, at medierne og pornoen bliver de unges vej til at forstå kærlighed og seksualitet.

– Hvis de unge ikke lærer om kærligheden gennem deres forældre og forældrenes forhold, bliver nettet og medierne de unges vejvisere til, hvordan man elsker og ser ud. Det er et stort problem, siger Christiane Meulengracht og forklarer, at de gamle kønsroller stadig hænger ved, og at det betyder, at det er mere tilladt i vores kultur for manden at være seksuel.

– Drenge har deres lem i hånden flere gange hver dag. Det har kvinder ikke. Faktisk er der mange kvinder, der aldrig nogensinde har rørt eller undersøgt sig selv, siger Christiane Meulengracht og opfordrer til, at unge  kvinder og piger finder spejlet frem.

Bedre seksualundervisning – også til forældre

En måde at lære kvinderne bedre om deres krop og seksualitet kan ske ved seksualundervisningen allerede i folkeskolen. Som det ser ud nu, bliver de unge undervist af deres lærer, som ofte giver dem en meget praktisk how-to-do-it-tilgang til sex.

-Man burde lære de unge om nærhed og intimitet, og om hvorfor man har i det hele taget har sex. En stor del handler jo om at få hinanden til at føle sig godt tilpas. Det burde fylde mere i seksualundervisningen, foreslår Katrine Berling.

Læs også: Voxpop: Kussekonkurrence: Hvad skal den hedde? 

Sexolog Christiane Meulengracht er enig i, at seksualundervisningen skal være med til at lære børn, hvordan man er kærester, og hvordan man ser ud. Men hun mener også, at forældres kærlighedsliv er den største rollemodel for børnene, og at det er meget vigtigt, at netop det kommer i fokus.

-Forældre giver den måde, de er kærester på videre til deres børn. Hvis forældrene har et praktisk forhold uden synlig intimitet og seksualitet, får børnene ikke den indsigt i kærlighedslivet, de har brug for. Det hæmmer deres forståelse af kærligheden og giver dem ikke et naturligt forhold til krop og intimitet, fordi de bliver nødt til at finde informationer om det på nettet.

One Response to "Kussen er stadig fyldt med skam"