Byttecentral drukner i ting: Nu vil de udvide og giver ting væk

Maleri i Carlsro, som viser vej til byttecentralens lokale
Foto: Mette Barkmann

Tasker, tøj, tallerkner, cykelhjelme og meget andet – og kunderne er mange hos Byttecentralen Carlsro. Her har beboere i Carlsro længe kunne aflevere og afhente køkkenartikler, legetøj, nips og alverdens andre brugbare ting fra hjemmet.

Men nu har byttecentralen helt konkret nået sit bristepunkt, siger stifter og daglig leder Mette Barkmann. Hun vil nu udvide projektet med et større lokale, som kan imødekomme den store efterspørgsel af et byttekoncept.

Det nye udvidede projekt får navnet Rødovre Byttecentral og Genbrugscenter og skal være tilgængeligt for alle i Rødovre.

– Vi har et lille lokale, men en kæmpe succes. Lokalet er desværre for småt i forhold til, hvad vi har brug for, siger Mette Barkmann om byttecentralen.

Ambitionerne om en udvidelse har været længe undervejs. Den store efterspørgsel har nu fået stifter Mette Barkmann til at aflevere en projektbeskrivelse til Rødovre Kommune med en forhåbning om at få støtte til at kunne finansiere en lagerhal til den udvidede byttecentral.

Bunkerne er mange – og nu gives ting væk 

Rækken af tilfredse kunder i Carlsro er mange. Ifølge Santa Eegholm, som er flittig bruger af Byttecentralen Carlsro, er roden til byttecentralens succes, at man ikke skal have pengepungen frem.

På byttecentralen kan man donere alt fra små nipsenåle til hårde hvidevarer i bytte for noget nyt, uden at man skal betale en krone. Det er ifølge Santa Eegholm med til at skabe den store succes, som Byttecentralen Carlsro har oplevet.

– Det er en god måde at genbruge, hvor alle kan være med. Det er virkelig en god ordning, siger Santa Eegholm.

Byttecentralen har da også mange forskellige kunder, der kommer dagligt ind af butiksdøren:

– Vi har mange forskellige typer af gæster på byttecentralen. Det er både ressourcestærke og ikke ressourcestærke familier, så det er ikke kun bestemt type, vi møder, siger stifter Mette Barkmann.

På grund af den store succes oplever byttecentralen en overflod af donationer, så man nu frit kan hente tøj, køkkenartikler, nips og alverdens til hjemmet, uden at give noget retur. Beboerne i Carlsro kan derfor vælge mellem et hav af brugbart tøj og ting til hjemmet uden betale en krone eller donere ting fra eget hjem.

Læs også: Kæmpe genbrugsmarked skal igen samle penge ind til spejderlivet

Et brud med brug og smid væk-kulturen

At aflevere brugbare ting til storskrald for at gøre plads til nyt er langt fra ualmindeligt. En genbrugssucces som Byttecentralen Carlsro kan derfor redde brugbare ting fra en tidlig skæbne hos forbrændingen.

Diana Hende, som ofte benytter sig af byttecentralen, er glad for, at hendes aflagte ting fra hjemmet kan glæde andre.

Genbrug af tøj og tekstiler

Genbrug af tøj og tekstiler er et godt sted at starte, hvis du vil skåne miljøet.

Produktionen af tøj og tekstiler er en af de brancher, som skader vores klima og miljø mest.

  • I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året
  • Det gennemsnitlige tøjforbrug i Danmark er 35 % højere end i resten af verdenen
  • ‘Fast fashion’ presser mængden af kollektioner op. Der udkommer i dag op til 24 kollektioner årligt
  • Data fra perioden 2018 – 2020 viser, at cirka 677 tons ubrugt tøj bliver smidt ud årligt
  • Trods belastning af klima og miljø forventes forbruget af tøj og sko at stige med over 60 procent globalt frem til 2030

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

– Jeg har ikke noget imod at skille mig af med ting, men jeg har noget imod at kassere dem. Og siden byttecentralen er kommet, kan man bare gå ned med sine ting der, så andre kan få glæde af dem. Og så kommer man jo ind imellem til at tage noget med også, siger Diana Hende.

Hos den frivillige gruppe Agenda 21 i Rødovre, som arbejder på at fremme bæredygtig udvikling, ser man også positivt på projekter som Byttecentralen Carlsro.

– Genbrug er et af de områder, som er bæredygtigt, fordi man udnytter ressourcerne i stedet for at køre dem til Vestforbræningen, siger Jann Larsen, som er formand for Agenda 21-gruppen i Rødovre.

 

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et Facebook-opslag fra Byttecentralen Carlsro, som ville forhøre sig om, hvorvidt der var interesse for at udvide til resten af Rødovre. Byttecentralen fik en stor opbakning på Facebook-opslaget, og journalisten ville derfor undersøge, hvordan og hvorfor en lokal byttecentral havde fået succes med sit projekt. Journalisten interviewede derfor stifteren af Byttecentralen Carlsro, kunder og et frivilligprojekt om bæredygtig udvikling i Rødovre kommune.  

 

One Response to "Byttecentral drukner i ting: Nu vil de udvide og giver ting væk"