Facebookgrupper med gratis ting hitter

På facebooksiderne med gratis ting kan du afhente alt fra sofaer, sengestel, tøj, kaffemaskiner, madrasser, skriveborde, fjernsyn m.m Foto: flickr
På facebooksiderne med gratis ting kan du afhente alt fra sofaer, sengestel, tøj, kaffemaskiner, madrasser, skriveborde, fjernsyn m.m
Foto: flickr

Københavnere står i kø for både at give ting væk gratis eller tage i mod dem. Det kan ses på facebookgruppen “Gratis Ting København”. Gruppen har i skrivende stund 58.878 medlemmer, og antallet stiger dag for dag. Initiativet er lavet tilbage i 2009 af den nu 37-årige Jesper Shäffer.

– Det startede i forbindelse med, at jeg skulle flytte, og så havde jeg en hel masse ting, som jeg skulle af med. Det var for bøvlet at gå helt ned på fortovet med det, og så tænkte jeg, at der må være noget der er nemmere, siger Jesper Shäffer.

Se også: Genbrug er moderne

Grupperegler på Gratis Ting København:

  • Kun opslag om ting der bortgives
  • Ingen reklamer, debatopslag m.v.
  • Alt skal være gratis
  • Ingen opslag om dyr
  • Skriv i opslaget, hvis din ting er opslået i andre grupper
  • Først-til-mølle skal overholdes
  • Slet dit opslag når tingen er afhente
  • Skriv altid pænt til hinanden
  • Opslag og kommentarer der ikke følger gruppens regler kan medføre udelukkelse fra gruppen

Kilde: https://www.facebook.com/groups/250628294977533/

Henriette Selck, lektor i Økotoksikologi på Institut for Naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet er begejstret for initiativet Gratis Ting København.

– Jeg sætter stor pris på genbrug og på, at der nu er lavet en side, hvor man kan få afhentet sine ting, som stadigvæk duer. Jeg synes, det er et virkelig godt initativ.

Jesper Shäffer, der i øjeblikket er i virksomhedspraktik, fik inspiration fra en lignende facebookside med gratis ting for hele Danmark. Den 27-årige Jesper Shäffer valgte derefter at oprette en side kun for København, og det viste sig at være en god idé. Siden 2009 er facebookgruppen vokset og Jesper Shäffer har derfor tre andre til at hjælpe sig med at løfte administratoropgaven.

Danskere er begyndt at handle mere miljøbevidst

Der er også andre tanker bag initiativet Gratis Ting Købehavn end, at det skal være let at komme af med sine ting.

– Der er absolut store miljømæssige overvejelser med i det her initiativ. Jeg har det skidt med, at ting bare bliver smidt ud, hvis de rent faktisk kunne gøre gavn et andet sted, fortæller Jesper Shäffer.

Henriette Selck fortæller, at danskerne generelt er begyndt at handle mere miljøbevidst.

– Det er meget in i tiden, at man genbruger ting. Alt skal ikke være nyt hele tiden, og det er sikkert også noget, der udspringer af, at vi vil passe bedre på vores miljø, siger Henriette Selck.

På facebookgruppen Gratis Ting København, er der over 20 opslag om dagen med alt fra senge, madrasser, reoler, sofaer, kaffemaskiner, bøger, tøj m.m, gives væk. Alt du skal gøre er at afhente.

Læs også: Rådhuspladsen forvandler sig til bytte mekka

Gratis Ting København er for alle

– Der er både dem, som ingen penge har, og er glade for at kunne få noget. Og så er der også dem, som er glade for at kunne skille sig af med deres ting. Så gruppen er for alle. Både dem, der har for meget, og dem, der har for lidt, siger gruppens administrator, Jesper Shäffer.

Henriette Selck fra Roskilde Universitet mener, at initiativer som dette er med til at forbedre miljøet og kan godt forstå, hvorfor facebookgruppen er blevet så populær.

– Det er et super godt initiativ. Jeg er selv blevet medlem af gruppen nu og dem, som jeg har nævnt det for siden, ville også gå ind og kigge på det, siger hun.

Du kan afhente og give gratis ting væk rundt i hele Danmark

Det er ikke kun Københavnere, der kan få eller give gratis ting væk. På Facebook er der flere forskellige grupper, der henvender sig til en specifik del af landet.

Klik på kortet og se i hvilke dele af landet, hvor du kan give eller afhente gratis ting på Facebook