Christopher betaler 1000 kroner ekstra til billethaj: »Jeg SKAL til Roskilde Festival«

Roskilde Festival
Glade festivalgæster stormer Roskilde Festival. Arkivfoto: Jesper Bjarke Andersen.

For første gang i to år er de danske festivaller tilbage, og nu begynder sæsonen for billethajer, der ulovligt videresælger billetter. Lige nu kan man på facebooksider købe en billet til Roskilde Festival for 3000 kroner. Det er en overpris på 750 kroner, og det er ulovligt.

19-årige Christopher Halvorsen Mørk har netop købt en billet til 3200 kroner. Ligesom mange andre vidste han ikke, at videresalg til overpris er forbudt.

– Men jeg er bedøvende ligeglad med, at det er ulovligt. Jeg kunne ikke være mere ligeglad. Jeg skal bare til Roskilde, siger han.

Christopher Halvorsen Mørk mener, at de sidste års aflysninger har øget efterspørgslen på festivalbilletter.

– Jeg tror det bliver ekstra fedt i år, fordi det har været aflyst de sidste par år. Jeg tror også, at det er derfor efterspørgslen har været så stor i år, og derfor folk er villige til at give ekstra for billetten. Alle mine venner skal afsted, så det skal jeg da også, siger Christopher Halvorsen Mørk.

Jeg er bedøvende ligeglad med, at det er ulovligt
Christopher Halvorsen Mørk, 19 år

Mange billethajer forsøger at omgå loven ved at sælge en cola eller oplader sammen med billeterne for at godtgøre merprisen. Èn af dem er Rasmus på 24 år fra Frederiksberg.

– Jeg har før lavet opslag, hvor jeg har skrevet, at de kunne få en flaske vodka og en kasse bajere med. Andre gange har jeg bare solgt billetten. Det er ofte fordi, folk har haft ondt i røven, at jeg har ændret opslaget, siger Rasmus, som er garvet billethaj.

Han ved godt, at han bryder loven ved at videresælge billetter til overpris, men truslen om bødestraf afskrækker ham ikke.

En billethaj i Facebookgruppe, der forsøger at omgå loven.

Advarer om snyd og humbug

Vicedirektør og talsperson for Roskilde Festival, Christina Bilde, oplyser, at videresalg til overpris er et generelt problem i kulturbranchen. Hun opfordrer både sælgere og købere til at benytte autoriseret billetplatforme såsom Ticketmaster.

– Vi oplyser jævnligt købere og sælgere om, at de skal henvende sig hos Ticketmaster, som er vores officielle billetleverandør, hvis de ønsker at købe eller sælge billetter. Her har vi fået oprettet ventelister til køb og salg af billetter for netop at sikre, at en billet skifter hænder under ordentlige forhold og til de retmæssige priser, siger Christina Bilde.

Administrerende direktør i Ticketmaster, Jakob Lund, bekræfter, at der er et problem med videresalg af kulturbilletter, og advarer køberne:

– Man kan ikke som køber se i dag, om det er en rigtig billet eller ej, så rigtig mange billetter, der bliver videresolgt på ikke-autoriserede platforme, kan dybest set være snyd og humbug. Som køber kan du altså både risikere at betale overpris, men du kan også risikere slet ikke at komme til koncerten, fordi billetten er ugyldig, siger han.

Lov om videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer

  • Ifølge lov om videresalg af billetter til kultur- og idrætsarrangementer må billetter ikke videresælges til en højere pris end den oprindelige. Det er kun tilladt, hvis prisændringen er aftalt med arrangøren
  • Overtrædelse af loven kan straffes med bøde
  • Loven trådte i kraft i 2007
  • Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland
  • Salg af ugyldige billetter er en overtrædelse af straffelovens § 279 om bedrageri

Kilde: Retsinformation.dk

Bør anmeldes

Jurist i Forbrugerrådet Tænk Kim Fogtmann fraråder generelt handel over ikke-autoriseret platforme.

– Man bør anmelde folk, der forsøger at sælge billetter til overpris, da det er i strid med loven. Man skal være meget påpasselig, hvis man vælger at købe en billet til normalpris fra en privatperson på f.eks. Facebook – de officielle kanaler giver dig noget mere sikkerhed, siger han.

Ticketmaster lover dog at gøre lovligt videresalg af deres billetter nemmere.

– Lige nu arbejder vi på at få lanceret en ny og fed løsning til problemet inden sommeren. Det indebærer en ny platform til at videresende billetter sikkert og lovligt. Det er noget vi allerede har lanceret i andre lande, eksempelvis Holland, siger administrerende direktør Jakob Lund.

Læs også: Roskilde Festivalscener skal ikke længere køre på diesel

Sådan gjorde vi: Kilder er fundet på nettet – især over Facebookgrupper. Roskilde Festival og Forbrugerrådet Tænk er interviewet over mail. Jakob, Christopher og Rasmus er interviewet over telefon. Rasmus ønsker ikke at fremstå med efternavn, da han overtræder loven, men redaktionen er bekendt med hans fulde navn.