Mystisk mobbetendens kan være på vej til Danmark

Unge opretter falske profiler og mobber sig selv. Bl.a. på Facebook.
Unge opretter falske profiler og mobber sig selv. Bl.a. på Facebook.

’Din klamme so’, skriver Maja på 14 år på Facebook til … sig selv. Lyder det mærkeligt? Fænomenet hedder selv-mobning, og det har allerede kostet menneskeliv. For den engelske 14-årige Hannah Smith endte selv-mobning i, at hun tog sit eget liv i august sidste år.

Selv-mobning er kort fortalt, at unge opretter falske profiler på sociale medier og skriver til deres egen personlige profil. Beskederne indeholder typisk skældsord og hadefulde kommentarer, hvilket får det til at ligne mobning – bortset fra at beskederne kommer fra dem selv.

Man kan klare sig anonymt langt hen ad vejen, og hvis man er dygtig til de digitale medier, så er det jo ikke umuligt, at man ville kunne mobbe sig selv
Jesper Tække, lektor på Institut for Æstetik og Kommunikation

Foreløbigt er det kun set i England, men det kan være på vej til Danmark. At mobbe sig selv kan være et råb om hjælp, vurderer Jon Kristian Lange, projektleder i Red Barnet.

– Man prøver rigtig mange identiteter af i den aldersgruppe. Og en af dem kunne jo være ’hvordan er det at være offer?’

Han påpeger, at selv-mobning kan være en måde for de unge at få opmærksomhed på eller få venner tilbage.

– Hvis man nu for eksempel er røget ud af en gruppe mennesker som man rigtig godt kunne tænke sig at være sammen med, så er det jo nogle børn der føler, at det er vejen ind. Men man er med i gruppen på den forudsætning at man er et offer, så man er ikke lige med andre, siger Jon Kristian Lange.

Læs også: Voksenmobning eskalerer på internettet

Falske profiler

Det eneste det kræver for at oprette en falsk profil på et socialt medie, er en mailadresse. Dermed er det for de fleste unge en nem sag at oprette profilerne og optræde anonymt under falske navne.

– Man kan klare sig anonymt langt hen ad vejen, og hvis man er dygtig til de digitale medier, så er det jo slet ikke umuligt at man godt ville kunne mobbe sig selv, siger Jesper Tække, lektor på Institut for Æstetik og Kommunikation.

Forebyggende arbejde

På grund af disse falske profiler er selv-mobning meget svært at afsløre. Så selvom der kun er bekræftede tilfælde i England, kan det sagtens foregå i Danmark allerede.

For at undgå at dette fænomen breder sig, mener Jon Kristian Lange, at man må arbejde forebyggende med SSP og speciallærere i folkeskolen. Han vurderer dog, at det kan være tendens der forsvinder igen, og påpeger at fænomener som disse har en levetid på to til fem år.

– Jeg tror ikke at det bider sig fast. Men det er da klart, at når det først er der, så vil det nok være der i begrænset omfang, siger han.