Cocktaileffekten: Sådan risikerer du at få parfumeallergi

Cocktaileffekten: Der sker sjældent noget ved en enkel cocktail. Det handler om mængden.
Foto: SnappyGoat.com

Shampoo, deodorant, ansigtscreme, balsam, skyllemiddel, bodylotion, parfume, opvaskemiddel… fortsæt selv listen.

Mange af de produkter, som du bruger i løbet af din dagligdag, indeholder sandsynligvis parfumestoffer, og tilsammen udgør de en stærkt parfumeret cocktail, der kan fremprovokere parfumeallergi. Fænomenet kaldes cocktaileffekten, og hos Forbrugerrådet Tænk Kemi forsøger de, at gøre alle os forbrugere mere bevidste om risikoen ved den velduftende blanding.

-Det er forskelligt, hvor meget parfume vi hver især kan tåle, og derfor er det vigtigt, at forbrugerne ved, hvilke stoffer produkterne, som de anvender, indeholder. Så de kan tage et mere bevidst og aktivt valg.

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet Tænk er en medlemsorganisation og NGO, hvis formål er at teste produkter og sikre, at de er sikre for de danske forbrugere.

I afdelingen Forbrugerrådet Tænk Kemi fokuseres der særligt på testningen og sikringen af kosmetiske produkter.

Kilde: Forbrugerådet Tænk Kemi

Det fortæller Projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Claus Jørgensen. Og for at hjælpe forbrugerne med den opgave har forbruger-NGO’en udviklet appen “Kemiluppen”.

-Vi udviklede appen for at hjælpe forbrugere, der gerne ville undgå allergifremkaldende- og hormonforstyrrende stoffer, som kan have uheldige konsekvenser for nogle mennesker. Forbrugerne kan få et svar med det samme om, hvad produktet indeholder og på samme tid blive præsenteret for alternativer, fortæller han.

Rikke, 29: “Jeg tænkte, hvorfor rammer det mig?”

En af Kemiluppens faste brugere er Rikke Alstrup Hansen på 29 år. Hun fik konstateret parfumeallergi for fem år siden. Det skete fra den ene dag til den anden.

Rikke skiftede et af sine makeupprodukter ud med et andet. Kort efter begyndte hun at blive rød og hævet omkring øjnene. Efter en grundig undersøgelse af alle hendes makeupprodukter, fik hun en melding tilbage. Det var parfumen, hun ikke længere kunne tåle.

-Det var ikke en sjov oplevelse, som en ung pige i midten af tyverne. Og jeg tænkte, hvorfor rammer det mig? Jeg har ikke været typen, der oversprøjter mig selv med alverdens parfume eller bruger meget makeup. Men det kan jo ramme alle, lige pludselig kan du få en allergisk reaktion, siger hun.

Læs også App tjekker dine plejeprodukter for farlig kemi

Bordet fanger. Når først du har fået parfumeallergi, så kan du ikke slippe af med det. Det har blandt andet haft den konsekvens for Rikke, at det er svært at vælge produkter ubekymret og frit fra alle hylder. Derudover har det givet hende en bevidsthed om, hvor mange produkter der i hendes dagligdag indeholdte parfume.

– Jeg bruger altid Kemiluppen, når jeg skal prøve et nyt produkt. Desuden var noget af det, der kom allermest bag på mig, da jeg fik parfumeallergi, hvor mange forskellige produkter med parfume, som jeg faktisk havde, siger hun.

Sådan tjekker du dine produkter igennem med appen “Kemiluppen” 
Du downloader appen i enten App Store eller Google Play ved at søge på “Kemiluppen”. Dernæst scanner du produktet ved at trykke på “Scan” og scanne stregkoden af det givne produkt, som du ønsker at få viden om.
Produktet vil så dukke op og fremvise enten en kolbe markeret med A, B eller C, som henviser til:

  • A-kolbe: Produktet er et godt valg, det vil sige, uden problematiske kemikalier.
  • B-kolbe: Produktet er frit fra nogle problematiske kemikalier, men har nogle andre indholdsstoffer, som du skal være opmærksom på.
  • C-kolbe: Produktet anbefales ikke at købe, hvis du vil undgå problematiske kemikalier.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Professor: Ingen panik, parfumeallergi er ikke for alle

Selvom parfumeallerigi er en alvorlig sag, bør man ikke gå og bekymre sig for meget over det i hverdagen.

Det mener professor i medicin og centerleder ved Videncenter for Allergi Jeanne Duus Johansen.

-Det er jo ikke alle, der får parfumeallergi. Man får det kun, hvis man er udsat for allergifremkaldende parfumestoffer, og så er det jo også et spørgsmål om brug af mængder, siger hun.

Hun understreger, at det er et personligt valg, hvilke produkter man vil benytte sig af, men hvis man vil sikre sig bedst muligt mod allergi, skal man bruge uparfumerede produkter eller minimere det antal af parfumeret produkter, som man bruger.

Økologisk parfume er OGSÅ parfume

Selv som erfaren parfumeallergiker kan det dog være svært at finde rundt i junglen af produkter, fordi det kan skabe forvirring når nogle kosmetikmærker brander sig selv som økologiske og naturlige, fortæller Rikke Alstrup Hansen.

-Hold nu op, det er virkelig en jungle at finde rundt i produkter til tider. Kemiluppen er især en gave til alle os, der døjer med parfumeallergi, fordi man lynhurtig kan blive klog på, hvad der er i produktet, siger hun.

Claus Jørgensen genkender problematikken i forhold til det han kalder for “kosmetikkamæleoner” i branchen, som kan skabe forvirring hos nogle forbrugere, især unge, der ikke er oplyste omkring allergifremkaldende stoffer.

Læs også Julie vil være kemikaliefri

-Kosmetikbranchen er god til at fortælle, når de bruger naturlige, rene og økologiske ingredienser så som æteriske olier og det lyder så grønt og fint. Det er underordnet, om det er økologisk parfume eller kemisk fremstillet parfume – parfume er parfume – uanset om det er lavet i et laboratorie eller kommer fra en blomst, siger han.

Selvom man har sat sig ind i parfumestoffer og har taget læsebrillerne på, kan det desværre stadig være svært at opdage parfumen, når man står med flasken eller tuben i hånden i Matas, fortæller Claus Jørgensen.

For nogle gange står der ikke parfume på produktet, men så står det i stedet på deklarationen, hvor parfumestofferne kan være noteret med kryptiske, latinske navne, forklarer han. Derfor anbefaler projektchefen, at man bruger “Kemiluppen” til at sikre sig bedst muligt mod de allergifremkaldende parfumestoffer.

– Vi har lavet appen sådan, så når man scanner et produkt med appen, så kan man som forbruger være sikker på, hvis det er et produkt med en A-kolbe, at der ikke er parfume i.

Sådan gjorde vi: Journalisten havde set et nyt afsnit af DR’s dokumentarserie “Kontant” som handlede om kosmetikprodukter og forbrugernes forvirring om risiko for blandt andet parfumeallergi. Journalisten kontaktede derfor kilderne for at forstå mere om parfumeallergi samt, hvordan man som forbruger kan sikre sig  og få mere information om de produkter, som man bruger.