Julie vil være kemikaliefri

Julie Kuhre Pedersen er glad for sit valg om at skære ned på kemikalierne FOTO: privat
Julie Kuhre Pedersen er glad for sit valg om at skære ned på kemikalierne
FOTO: privat

For et halvt år siden ville folkeskolelærer Julie Kuhre Pedersen ikke længere bruger cremer og shampoo, der indeholdt kemikalier og konserveringsmidler. Både for miljøets skyld og såvel for sin egen. Marokkansk ler blev det helt rigtige miljøvenlige alternativ dertil.

-Hvis man tænker over det, så er shampoo både hormonforstyrrende, og det går selvfølgelig udover miljøet, når det kommer ud i spildevandet. Så jeg sagde til mig selv, at hvis jeg alligevel gerne ville undgå det, var det ligesom også grunden til at lade være med at bruge shampoo. Det er svært at købe shampoo og cremer uden konserveringsmidler i, så jeg prøvede marokkanske ler, som bare er tørret flager. Dét er der jo ikke konserveringsmidler i, fordi det ikke kan gå i forrådnelse. Så prøvede jeg det, og det fungerer rigtig dejligt.

Læs også:Kræftramte kvinder står i kø til populære makeup-kurser

Julie Kuhre Pedersen kan ikke forstå, hvorfor andre unge ikke er mere bevidste om de skønhedsprodukter, der indeholder massevis af kemikalier. Hun ville da også ønske, at flere unge mennesker kunne få øjnene op for økologisk pleje, men blandt hendes vennekreds, er der allerede hoppet en del på den kemikaliefrie vogn.

Trendforsker, Louise Byg Kongholm fra Scandinavian Trend Institute, vurderer, at den nye kemikaliefrie tendens lige nu kun findes blandt first movers, men kommer til at prelle af på det brede marked i fremtiden.

-Helt generelt kan man sige, at økologi inden for non-food er i vækst. Mange forbinder ellers økologi med udelukkende fødevarer, men nu er det også rykket over i cremer, rengøringsmidler mv., hvilket er en forlængelse af den generelle trend mod noget, der er mere rent. Trenden hedder egentlig ”free from” og handler om at få skåret alt det væk, der ikke er nødvendigt og/eller skadeligt.

Udover det marokkanske ler bruger Julie Kuhre Pedersen kokosolie til ansigtet. Hendes reducering af kemikalierne fra skønhedsprodukter er skåret ned med 80 procent.

– Leret er godt fordi, at det også kan bruges i ansigtet, og faktisk skal jeg ikke vaske mit hår ligeså tit, som da jeg brugte almindelig shampoo. Hvis jeg skal komme på noget, så tager det bare lidt længere tid at vaske håret med leret, men hvis jeg alligevel skal vaske det med jævnere mellemrum, så betaler det sig, og det er oveni købet billigere.