Dagplejemor er årets førstehjælper

Den 31. august 2010 reddede Ane Lene Frederiksen Mølbak fra Støvring den blot halvanden år gamle Victoria, fra at blive kvalt af en gammel mikrobølge ovn.

Den 31. august 2010 reddede Ane Lene Frederiksen Mølbak fra Støvring den blot halvanden år gamle Victoria, fra at blive kvalt af en gammel mikrobølge ovn. I dag fik hun så prisen som årets førstehjælper af Dansk Røde Kors

Medarbejdere på et apotek og et supermarked havde genoplivet ældre kunder. En lastbilchauffør havde holdt en påkørt fodgænger i live indtil ambulancen kom. Det var konkurrenternes historier, da Ane Lene Frederiksen Mølbak i dag ved halv totiden blev kåret som årets førstehjælper.

Ane Lene Frederiksen Mølbak er dagplejemor, og det var her, at hun fik brug for sit årgamle førstehjælpskursus. Den halvanden gamle Victoria var nemlig bevidstløs og fanget under en mikrobølgeovn, da dagplejemoren fandt hende.

Hun fik genoplivet den lille pige med kunstigt åndedræt og hjertemassage, og da ambulancefolkene kom, var den lille pige ved bevidsthed. I dag er hun ikke i tvivl om, hvorfor hun reagerede, som hun gjorde.

»Det var der bare, og det er vel kun fordi, jeg havde været på et førstehjælpskursus inden for det sidste år,« siger Ane Lene Frederiksen Mølbak.

Ros til vinderen

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, roser dagplejemoren og ser hende som et eksempel for andre.

»Du viser, hvor vigtigt det er med voksne, der kan yde førstehjælp,« siger Anders Ladekarl til vinderen af førstehjælpsprisen.

Ane Lene Frederiksen Mølbak får også rosende ord med på vejen af den lægefaglige rådgiver i Dansk Røde Kors, Torsten Lauritsen.

»Mange får en blokering i sådan en situation, men du udviser mod og handlekraft. Uden din indsats ville Victoria kun have haft en procents chance for at overleve,« siger Torsten Lauritsen.

20 års jubilæum
Det er 20. gang at årets førstehjælper bliver udnævnt af Dansk Røde Kors, og hvert år er præget af historier, hvor cyklister redder liv med kunstigt åndedræt, og tilfældigt forbipasserende redder ofre for knivstikkerier.

Og konsulent i førstehjælpssektionen i Dansk Røde Kors, Dorthe Stoffregen er ikke i tvivl om, at begivenheden har været med til at sætte fokus på førstehjælp.

»Vi kan se, at vi har flere telefoner, der ringer, når vi afholder det her arrangement. Der er simpelthen flere kunder, der vil have et førstehjælpskursus,« siger Dorthe Stoffregen.

Eksempel at følge
Det er ikke kun Ane Lene Frederiksen, der modtager ros for sin indsats for et andet menneske. Alle de fire nominerede er eksempler, der skal inspirere danskerne.

»For hvert minut, der går ved et hjertestop, bliver muligheden for at genoplive en person 10 procent mindre, det er derfor vigtigt, at så mange som muligt kan hjælpe, til professionelle kommer frem,« siger Torsten Lauritsen.

Og det bakker General sekretæren op om.

»Kun hver femte dansker kan yde førstehjælp, og der er derfor alt for stor risiko for, at man løber ind i en, der ikke kan hjælpe, når uheldet er ude.«

Hvert år får ca. 3.500 danskere hjertestop, og det er kun ca. en fjerdedel, der har nogen i nærheden, som kan yde kunstigt åndedræt eller hjertemassage, vurderer Dansk Røde Kors.

Læs også
Pædagog gav forgæves førstehjælp til treårig
Pædagoger skal ikke lære førstehjælp