Danmarks største fiktionsfilmsfestival er skudt i gang efter et coronaår

Foto: CPH PIX. ’Du som er i himlen’ er instrueret af Tea Lindeburg, og er en af de danske film, der er nomineret til Crystal Ball prisen. Filmen havde verdenspremiere på Toronto Film Festival og blev derudover udtaget til hovedkonkurrencen på spanske San Sebastián Filmfestival.

CPH PIX Weekend er Danmarks største fiktionsfestival, der siden 2009 har vist fiktionsfilm i fem af landets biografer. Mads Mikkelsen, programredaktør for CPH PIX, er glad for, at festivalen endelig får lov at åbne igen efter et år med corona, hvor festivalen var aflyst. Det skriver han på mail:

– Det betyder jo alt for os endelig at være tilbage i biograferne. Vi har savnet publikum, og vi har glædet os afsindigt meget til endelig at kunne vise film i biografen igen – hvor de hører til. Og heldigvis er der masser af gode film. Selv efter halvandet år med corona har filmskaberne holdt ved og lavet film imod alle odds. Det vil vi selvfølgelig også gerne bakke op om, lyder det.

Som CPH PIX selv skriver i en pressemeddelelse udsendt den 20. oktober 2021, kan publikum til CPH PIX Weekend opleve ”nye vinderfilm fra festivalerne i Cannes, Berlin, Toronto og Venedig”, som ellers ikke når de danske biografer.

Den kunstneriske leder af Copenhagen Film Festivals, Niklas Engstrøm, siger i samme pressemeddelelse, at PIX har ”udvalgt 40 film, der bevæger, udfordrer, skubber til de klassiske konventioner og præsenterer vores publikum for nye filmoplevelser, de ikke vil kunne slippe igen.”

Fiktionsfilmene vises i Cinemateket, Empire Bio, Grand Teatret og Dagmar i København og Øst for Paradis i Aarhus. CPH PIX forløber sig over fem dage fra den 10. november til den 14. november.

De 5 danske film, der er nomineret til Crystall Ball prisen

  • ‘The Trouble With Nature’ af Illum Jacobi
  • ‘Den Blå Orkidé’ af Carl Marott
  • ‘Den Næstsidste’ af Jonas Kærup Hjort
  • ‘Du som er i himlen’ af Tea Lindeburg
  • Virtual reality værket ‘Nattens Ende’ af David Adler

14 film er nomineret til festivallens pris for den bedste debutfilm, Crystal Ball prisen. Fem af de nominerede film er danske. Juryen der udpeger vinderfilmen, består af producer Katrin Pors, kritiker Freja Dam og instruktør Jesper Dalgaard og vinderen af prisen render med både den og 5000 euro.

Mads Mikkelsen fortæller, at de uddyber Crystal Ball-prisen til en debuterende instruktør under festivalen.

– Men vi præsenterer samtidig et skarpt udvalg af de allerbedste nye internationale film fra nogle af de store og etablerede navne, som for eksempel amerikanske Sean Baker, hvis film ‘Red Rocket’ allerede er et kæmpe hit. I en tid, hvor VOD-platformene tilbyder uoverskuelige mængder af indhold, tror vi på, at der er behov for en festival med fokus på kvalitet og på de film, der faktisk gør en forskel – ikke mindst når de også kommer fra lande som Indonesien, Rumænien og Rwanda, skriver han i en mail.

CHP PIX Weekend i Grand Teatret

Grand Teatret er et af de steder, hvor PIX CPH viser sine film.

Biografdirektøren i Grand teatret, Kim Foss, fortæller i en mail om en af CPH PIX’s film, der har forpremiere hos netop Grand.

– Ift. festivalen, så er det jo CPH PIX, der lægger programmet og får kabalen til at gå op, men derfor kan vi jo godt ønske os, at specifikke film er på programmet netop hos os – fx giver det god mening, at Mia Hansen-Løves ’Bergman Island’ har forpremiere hos os, da vi forventer at blive den drivende biograf for filmen, når den får regulær premiere til foråret.

Læs også: Filmfestival giver indblik i et særligt folk uden nationalstat

Der går 18 forskellige PIX film i Grand Teatret, over de fem dage festivalen foregår i.

Sådan gjorde jeg: Jeg er bekendt med filmfestivalen CPH PIX, og synes derfor det var relevant at skrive om den, da den netop forløber sig over disse dage. Jeg kontaktede CPH PIX og Grand teatret via telefon, og fik derefter citater fra begge via mailkorrespondance.