Dansk breakdance i verdensklasse

Headspin, windmills og airtracks er et lille udsnit af de breakdance-moves, der kan opleves på fredag, når der for 3. år i træk bliver afholdt Red Bull BC One i Pumpehuset i København. 15 B-Boys og en enkelt B-Girl konkurrer om en plads i den prestigefyldte finale.

– Red Bull BC One er en verdensomspændende breakdancekonkurrence og bliver betragtet som et af de største og mest prestigefyldte breakdance event overhovedet, siger presseansvarlig for Red Bull Culture Communications Maren Astrup.

Udstillingsvindue
Vinderen af den danske runde kvalificerer sig til en endnu en kvalifikationsrunde, der afholdes i Helsinki. Her vil breakdansere fra hele Vesteuropa battle om én plads i den endelige finale, der foregår i Paris, forklarer Maren Astrup og understreger samtidig, at konkurrencen fungerer som et udstillingsvindue for danske breakdansere:

– Konkurrencen er med til at eksponere danske breakere i en international kontekst og det er selvfølgelig positivt. Derudover bliver niveauet naturligvis også løftet, når der konkurreres med andre dansere fra hele verden, siger Maren Astrup.

Den opfattelse deler Anders Hemmingsen, der har stået for at udvælge de 16 breakdansere, som skal battle på fredag:

– Breakdancescenen herhjemme er ikke specielt stor sammenlignet med USA eller andre lande i Europa. Til gengæld er niveauet forholdsvis højt, og derfor kan en konkurrence som denne her fungere som et glimrende udstillingsvindue for danske breakere, siger Anders Hemmingsen.

Professionelle rammer
Anders Hemmingsen udtrykker begejstring for den professionalisme, de danske dansere møder i forbindelse med Red Bull BC One.

– Breakdance er som bekendt en undergrundskultur, og det er sjældent, at konkurrencerne herhjemme er underlagt professionelle rammer. Derfor er det rart med et arrangement, hvor deltagerne ikke mangler noget. Eksempelvis bliver der fløjet nogle af verdensbedste breakere ind fra Japan og US som skal bedømme de danske deltagere og beslutte, hvem der ryger videre til Helsinki, siger Anders Hemmingsen.

Red Bull BC One afholdes på fredag i Pumpehuset på Vesterbro i København, dørene åbner kl. 19 og der er gratis entre.