Den sunde p-pillepause er en myte

Kvinder tror, det er sundt at holde pause med p-pillerne i ny og næ, men faktisk har p-pillepausen den virkning, at den højner risikoen for blodpropper

Kvinder tror, det er sundt at holde pause med p-pillerne i ny og næ, men faktisk har p-pillepausen den virkning, at den højner risikoen for blodpropper

P-pillerne smides i skraldespanden, og kroppen er for en stund renset for hormoner. Sådan tænker mange unge kvinder.

 
Til trods for at det ikke er dokumenteret, tror mange kvinder, at det af sundhedsmæssige grunde er en god ide at holde en pause i p-pilleindtaget. Dette er imidlertid ikke tilfældet, mener Charlotte Wilken- Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk afdeling på Roskilde Sygehus.
 
»Der er ikke noget, der peger i retningen af, at længere perioder uden p-piller skulle gavne kroppen,« siger hun.
 
En af de kvinder, der netop har holdt flere pauser i forbindelse med sit p-pille indtag, er studerende Mette Astrup.
 
»Jeg har flere gange holdt pauser på ca. tre måneder, fordi jeg har hørt, at det skulle være sundt for kroppen,« siger 25-årige Mette Astrup.
 
Netop tre måneders pausen er en myte, mener Charlotte Wilken- Jensen. I stedet giver hun en grund til, at det tværtimod kan være en dårlig idé at holde pause.
 
Den største sundhedsskadelige risiko ved at tage p-piller er, at sandsynligheden for at blive ramt af en blodprop er fire gange så stor de første 6-12 måneder, man tager pillerne. Det gælder imidlertid kun for 1 ud af 10.000 kvinder, der i forvejen er i risikogruppen for at få blodpropper. Efter at have taget p-piller i 6-12 måneder er disse kvinder dog tilbage i den normale risikogruppe igen.
 
»Problemet er, hvis man holder en pause på mere end tre måneder, sættes kroppen tilbage til det stadie, hvor man er i større risiko for at få blodpropper, når man efterfølgende begynder igen, « siger Charlotte Wilken-Jensen. 
 
Pakke-pausen er et salgstrick 
 
Det er ikke kun den tre måneder lange pause, der er en myte. Den naturlige månedlige pause, hvor man har menstruation, som p-pille pakken lægger op til, har heller ingen sundhedsmæssig effekt. 
 
»Opfinderen af p-pillen, Gregory Pincus, var ikke bare videnskabsmand, han var også forretningsmand. Derfor er systemet med én månedlig blødning kun lavet, for at p-pillen skal føles som et naturligt præparat.« Naturlighed er nemlig det, der giver det største salg, da det, af de fleste kvinder, forbindes med en garanti for sundhed, mener Charlotte Wilken- Jensen.
 
Når du tager p-piller, har kroppen ikke et behov for den månedlige blødning på samme måde, som den har, når du ikke tager p-piller.
 
 »Der opbygges ingen slimhinde, når du tager gestagen, det kunstige hormon der findes i p-piller, derfor er der ikke noget, der skal afstødes.«
Der er altså ikke noget sundhedsskadeligt ved at tage p-piller konstant,« fastslår Charlotte Wilken- Jensen.
 
Det eneste negative ved ikke at holde pakke-pausen er, at man ikke får den månedlige påmindelse om, man er gravid eller ej.
 
At der ikke er nogen sundhedsmæssig årsag til at holde pause i p-pilleindtaget bekræftes af Marianne Brandt, farmaceut på Sønderbro Apotek på Amagerbrogade. 
 
 »Netop dette informerer vi vores kunder om, når de spørger om råd i forbindelse med brug af p-piller«.
 
Læs mere: