Derfor fungererer målrettede motionstilbud til indvandrerkvinder

Kvinderne på Fakti der dagligt samles til te og kaffe, Privatfoto: Lise-Lotte Duch, leder af Fakti

Hvis indvandrerkvinder skal dyrke motion, skal tilbuddene målrettes kvindernes behov. Ifølge Nanna Ahlmark, forsker i sundhed og sociale forhold ved Statens Institut for Folkesundhed, er det vigtigt at disse tilbud tilpasses efter kvindernes omstændigheder

– Der er stor interesse blandt indvandrerkvinder i at deltage i motionstilbud, men der er mange tilbud, der ikke er gearet til at møde og tilpasse sig kvindernes omstændigheder, tilføjer Nanna Ahlmark.

2016 var året, hvor der for alvor kom fokus på dette i mediebilledet. Ophedede debatter over integration, motion og værdier prægede det politiske liv som følge af initiativet om kønsopdelt svømning – et forsøg på at få nydanske kvinder til at dyrke motion på deres egne præmisser.

Men grundidéen bag de kønsopdelte svømmehaller virker, fordi vi møder kvindernes behov, mener Anna Ahlmark

– For nogle kvinder har de kønsopdelte svømmetiltag haft stor succes, fordi de simpelthen føler sig mere trygge, siger hun.

Læs også: Indvandrerkvinder cykler for jobs 

Fakti forsøger at møde kvinderne der, hvor de er
Et sted, der netop forsøger at møde kvindernes behov, er foreningen Fakti. På Bispebjerg Bakke ligger et lille hus af mørkerøde mursten, som dagligt får besøg af op mod 70 kvinder. På adressen holder Fakti, en forening for flygtninge og indvandrerkvinder, til.

Det er torsdag, og klokken er lidt over ti. Grå skyer pryder den fugtige formiddagshimmel. ’Godmorgen’! Lyder det fra Lise-Lotte Duch, leder af Fakti, som med jævne mellemrum byder de formiddagsfriske kvinder velkommen én efter én, så snart en ny skikkelse træder ind ad hoveddøren.

Ligesom Nanna Ahlmark ved Lise-Lotte Duch, hvor vigtigt det er, at motionstilbuddene foregår på kvindernes egne præmisser

– Vi starter egentlig vores motionshold klokken 10, men vi venter lige på de sidste. Her har vi ingen stramme møderegler. Det er vigtigt for os, at vi kan møde kvinderne der, hvor de er, siger Lise-Lotte Duch.

Kvinderne skal have lov at mærke efter
Torsdagens motionsprogram byder normalt på yoga i husets første sal, men i dag er gulvet ved at blive renoveret. Yogaen er derfor erstattet af en rask gåtur i de omkringliggende haver i Nordvest området. Men det er kun for dem, der har lyst

– Mange af de her kvinder kommer fra en kultur, hvor deres forældre og ægtefæller fortæller dem, hvad de skal. Hos os skal de selv have lov at mærke efter, hvad de har lyst til, siger Lise-Lotte Duch.

Læs også: Kvindelige indvandrere skal lære at spise mere rugbrød 

Motion er godt for psyken
Afghanske Latifa er med ude at gå. Hun er 52 år, har boet i Danmark i 17 år og så elsker hun yoga. Det er dog ikke kun det fysiske aspekt at yogaen, som lokker Latifa forbi Fakti fire til fem dage om ugen.

– Når jeg dyrker yoga, bliver mit sind åbnet op. Der er mange kvinder her, som har oplevet krig og død. Jeg tænker ikke på alle de dårlige ting her. Når jeg dyrker yoga, kan jeg glemme alt og bare være sammen med mine veninder

Motion betyder også meget for det mentale. Det er vigtigt at komme ud hjemmefra. Derfor betyder det meget at få lov til at indgå i nogle sociale sammenhænge og møde andre mennesker
Nanna Ahlmark, forsker i sundhed og sociale forhold ved Statens Institut for Folkesundhed.

Nanna Ahlmark understreger også, hvor vigtig motion er for kvindernes mentale helbred

– Motion betyder også meget for det mentale. Det er vigtigt at komme ud hjemmefra. Derfor betyder det meget at få lov til at indgå i nogle sociale sammenhænge og møde andre mennesker, påpeger hun.

I Mjølnerparken er motionen også lykkedes
I Mjølnerparken på Nørrebro i København er lignende initiativer blomstret. Her har der været stor succes med motionstilbud til foreningens kvinder. Også i Mjølnerparken har man lyttet til kvindernes behov. Grete Kerrn-Jespersen, som er souschef hos Lejerbo i Mjølnerparken, oplever dagligt, at foreningens motionshold bliver fyldt op af de kvindelige beboere.

– Motionen bryder isolationen, fordi man simpelthen får noget at lave. Det styrker beboernes sociale kompetencer, når de får lov at være sammen med andre mennesker. Og så bliver de simpelthen så glade, siger Grete Kerrn-Jespersen

Tilbage hos Fakti er det blevet frokosttid, og Lise-Lotte Duch sidder i den store røde fløjlssofa foran hendes kontor. En spinkel kvinde, med en himmelblå-farvet hovedbeklædning, smyger sig rundt om hjørnet. Hun bryder ud i et smil, da hun ser Lise-Lotte. Malika hedder kvinden, og hun kommer kun i Fakti på de dage, hvor der står motion på programmet.

– Malika! Yoga er rykket ind i det lille lokale i morgen, så der er ikke så mange pladser. Du skal nok være der i god tid, hvis du vil have en plads, siger Lise-Lotte

– Men du bestemmer selvfølgelig selv, tilføjer hun med et smil