Det er dejligt å være norsk – i Danmark

I løbet af 25 år er andelen af de norske turister i Danmark mere end fordoblet.  Foto: Josefine Fagt
I løbet af 25 år er andelen af de norske turister i Danmark mere end fordoblet.
Foto: Josefine Fagt

Påsken er snart over os, og mange danskere rejser mod varmere himmelstrøg. Men mens vi søger væk, er der især et folk, der foretrækker Danmark: Nordmændene. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at mere end 1,3 millioner nordmænd besøgte de danske hoteller og feriecentre i 2013. Men hvorfor er Danmark så populært blandt vores skandinavise naboer?

Vidar Mørch er direktør i Visit Denmarks Norge-afdeling. Han fortæller, at der er mange årsager til Danmark som populært rejsemål for nordmændene.

– Siden VisitDenmark startede kampagnen ’Det er dejligt å være norsk – i Danmark’ for 25 år siden, er overnatningstallene for besøgende nordmænd mere end fordoblede. Markedet har simpelthen vist sig at være større, end turistbureauerne nogensinde kunne drømme om, siger han.

Der er også noget lidt eksotisk ved Danmark – vi er Sydskandinavien, og nordmændene føler, at vi er lidt mere afslappede og livsnydere i en lidt anden grad.
Carina Bregnholm Ren, turismeforsker ved Aalborg Universitet

Læs mere: København har Europas dyreste heldagsbilletter

En norsk folkebevægelse

Nordmændene udgør det næststørste marked i Danmark efter tyskerne, og det er der mange grunde til. Ifølge Vidar Mørch er den lange historie mellem nordmændene og danskerne enormt vigtig.

– Det er jo en slags folkebevægelse, der er tale om, siger han og fortsætter:

– For nordmændene er de danske strande, attraktioner og den danske mad alle vigtige faktorer, men den vigtigste faktor er danskerne selv. Nordmændene føler, at de har et helt specielt bånd med det danske værtsskab.

Danskerne er livsnydere

Carina Bregnholm Ren er turismeforsker ved Aalborg Universitet, og hun kan godt se, hvad det er, der gør Danmark til en attraktiv destination for vores skandinaviske naboer:

–  Nordmændene kan føle sig hjemme i Danmark, hvor sproget, møntfoden og maden er noget, de kan forstå. Men der er også noget lidt eksotisk ved Danmark – vi er Sydskandinavien, og nordmændene føler, at vi er lidt mere afslappede og livsnydere i en lidt anden grad.

Det er noget, Vidar Mørch kan tilslutte sig:

–  Det gode ved Danmark er, at der er genkendelse nok for nordmændene, men så er der alligevel anderledes og lidt friere end den hverdag, man er vant til i Norge. Den danske kultur er anderledes nok på de parametre, der er vigtige, siger han.

Læs mere: Voxpop: Det er alt for dyrt at komme rundt i København

Det ER dejlig at være norsk i Danmark

Visit Denmarks kampagne for norske turister blev etableret i 1989 med ‘Det er dejligt å være norsk – i Danmark’. Selvom det er reklame, fortæller Vidar Mørch, at det også er et statement, som er blevet en del af den daglige norske tale, hvor 97-98 % af nordmændene kender sloganet:

-Det rammende ved udtrykket er, at vi oplever, at nordmændene føler sig mere velkomne i Danmark, end svenskerne og tyskerne føler sig.  Nordmændene elsker danskerne for deres livsnyderevne, som alligevel kombineres med et velfungerende og effektivt samfund og system. Det er afslappet, men ikke med sådan en middelhavs-mañana-attitude, siger han.

NetAvisen har selv været København rundt for at finde ud, hvad nordmændene kan lide ved Danmark. Læs svarene her:

Læs mere:Voxpop: Derfor elsker vi Danmark