
FC Demens er officielt skudt i gang i Taastrup, og selvom spillernes fodbolderfaringer varierer, er én ting sikkert: Her handler det ikke om at vinde, men om at spille sammen.
Tre spillere var mødt op til første træning, som var mere end først forventet. Én af de fremmødte spillere var Benny Haagensen.
Selvom det er 45 år siden, at Benny sidst sparkede til fodbolden, er han glad for det nye tilbud og planlægger at spille på holdet i løbet af foråret. Alligevel var han spændt på dagens fremmøde:
– Jeg var lidt spændt, fordi hvor mange kommer man ned til? Hvor mange var trænede, altså, der er jo nogle, der har spillet fodbold, faktisk oppe i voksenalderen. Men her ser det ud som om, at det er meget godt fordelt, fortæller Benny Haagensen til NetAvisen, der var med til træningen.
Samarbejde med DBU’s Velfærdsalliance
Fakta om DBU’s Velfærdalliance
- Samarbejde mellem fodboldklubber, kommunen og DBU
- Frivillige, nye sundhedstiltag eller aktivitetstilbud
- Har samarbejde med 45 af landets kommuner
- FC Demens har også hold i andre kommuner, og interessen stiger fortsat
Kilde: dbu.dk
Det nystartede fodboldhold er et tilbud til personer med begyndende demens, hvor boldspillet kombineres med samvær og motion. Holdet mødes hver torsdag kl. 10 og er en del af DBU’s Velfærdsalliance, der samarbejder med kommuner om at skabe meningsfulde idrætstilbud for forskellige målgrupper, herunder FC Demens.
Læs også: DBU’s Velfærdsalliance
Demens er en tilstand, hvor mentale færdigheder svækkes af sygdommen. Mennesker med demens oplever hukommelsestab som det hyppigste symptom på demens, men også handlekraft og evnen til initiativ svækkes.
Der findes mere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens, skriver Nationalt Videnscenter for Demens.
Fællesskabet før færdigheder
Idrætskonsulent Signe Abildå fra Taastrup Kommune understreger, at det sociale samvær er en lige så vigtig del af FC Demens som selve spillet. Det handler ikke om at være den bedste på banen, men om at have det sjovt sammen:
– Vi fik jo bevæget os, og vi grinte rigtigt meget. Og det er jo det, man nogle gange savner. Den der jargon, hvor man kan sige ’vi smadrer jer’ – det gør vi jo i fodbold, ikke? siger hun.
Signe Abildå fremhæver også, at FC Demens er et sted, hvor man ikke behøver at bekymre sig om sygdom eller skavanker.
– Det handler ikke om, at man lige er blevet opereret eller ikke kan huske så godt. Det handler om, at vi er sammen om noget, vi synes er sjovt. Og det er jo dét, idræt kan, fortæller Signe Abildå.

Forskningen bakker op om tiltaget
Ifølge Steen Hasselbalch, forsker i demenssygdomme på Nationalt Videnscenter for Demens, er initiativet ikke kun godt for fællesskabet. Det kan også have en reel effekt på sygdomsforløbet.
– Man kalder det kognitiv reserve. Meget firkantet betyder det, at du gør din hjerne stærkere, så den bedre kan modstå de forandringer, der sker ved demens. Det er ikke sådan, at fysisk aktivitet forhindrer sygdommen, men den kan udskyde forværringen, forklarer Steen Hasselbalch.
Steen Hasselbalch understreger også at forskning viser, at kombinationen af fysisk, social og mental aktivitet er en gylden faktor i behandlingen af demens.
Sådan gjorde vi: Journalisten så et opslag på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside om det nye tiltag med FC Demens. Første træning lå få dage efter, så NetAvisen tog med til træning. Alle interviews blev foretaget på stedet med undtagelse fra forskeren. Dette interview er foregået telefonisk.