Ekspert advarer: Ingredienserne i tatoveringsfarverne kan være skyld i hudkræft. Der mangler lovgivning på området
Når kærestens navn skal foreviges med et hjerte i blæk på armen, løber kunden en risiko, som de færreste kender til. Ingredienserne i tatoveringsfarverne kan nemlig medføre hudkræft.
››Der er en mulighed for at tatoveringer kan forårsage hudkræft. Den mulighed er koblet op på at nogen af de stoffer, som man kommer ind under huden, ved man faktisk giver cancer. Så man lægger altså noget kemisk stof ind, som man faktisk ved fra forskellige dyreforsøg, kan give cancer,‹‹ siger Jørgen Serup, der er overlæge på Bispebjerg Hospitals hudklinik, hvor han forsker i sammenhængen mellem tatoveringer og hudkræft.
Kulstoffer er ifølge Jørgen Serup blandt de ting, der findes i tatoveringsfarverne. Kulstofferne kendes blandt andet fra cigaret- og dieselrøg, hvor det er bevist, at de kan medføre kræft, når de indåndes. Printerblæk og autolakeringsfarve er andre eksempler på farlige stoffer tatoveringskunderne risikerer at få ind under huden, når tatoveringsnålen foreviger et motiv på kroppen.
Manglende lovgivning
Den danske tatoveringslovgivning fra 1966 indeholder ingen retningslinjer i forhold til ingredienserne i de farver, der bliver brugt til at lave tatoveringer med. En del af de stoffer, der findes i tatoveringsfarverne, er derimod ikke godkendt til at bruge uden på huden, og derfor er stofferne ulovlige i kosmetik, hvor de falder ind under kosmetiklovgivningen.
››Tatoveringer er ikke kosmetik. De falder ikke ind under kosmetiklovgivningen. De falder heller ikke ind under lægemiddel. De falder bare ind under kemikalier i bred almindelighed,‹‹ siger Jørgen Serup.
Den forældede lovgivning på området kan muligvis hænge sammen med, at det er lidt af et politisk hvepsebo at beskæftige sig med.
››Det er populært at blive tatoveret, så hvis du går ind og laver indgreb mod tatoveringer, så kommer du lynhurtigt til at genere flere 100.000 mennesker, der føler, at deres hud det er sgu deres egen. Så der er ikke stemmer i møget jo,‹‹ siger Jørgen Serup.
Sundhedsstyrelsen bør blande sig
Når der allerede er lovgivning på området, er det underligt, at man ikke gør den tidssvarende, mener Kræftens Bekæmpelse. Her efterlyser man, at Sundhedsstyrelsen blander sig i problemet.
››Jeg synes, at det er Sundhedsstyrelsens arbejde at tage det op,‹‹ siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen.
››Med det antal af tatoveringer synes jeg, at det burde være et folkekrav, at man sikrede, at det ikke er noget kræftfremkaldende eller på andre måde giftige kemikalier i det folk tatoveres med,‹‹ siger Inge Haunstrup Clemmensen.
Det har desværre ikke været muligt at få fat i Sundhedsstyrelsen for en kommentar.
Ikke kun hudkræft
Lymfekræft er en af de andre risikoer, der måske også findes i forbindelse med at blive tatoveret. Det er endnu ikke bevist, men det er et område som Jørgen Serup er meget opmærksom på i sin forskning.