Droner er det nyeste skud på stammen ifølge reklamefolk. Dronerne åbner op for en række filmiske virkemidler, der kan tilføre reklamefilm nye højder.
Jens Nedergaard, ejer af Bison Films, er en af de reklamefolk der bruger droner i sine optagelser:
– Man kan tilbyde noget helt nyt til kunder, da man får mere frihed til at lave nogen vildere ting, som måske kun lå inden for de store budgetter i gamle dage, fortæller han.
Med droner kan man lave nogen lidt specielle ting, hvor du for eksempel starter tæt på en bil, og så laver en tur hele vejen nedefra jorden og op. Så det giver noget fleksibilitet, som ellers ikke har været set i film før
Jens Nedergaard, ejer af Bison Films
Lav pris og mange muligheder
Inden dronen kom på markedet, lavede man luftskud med helikoptere, hvilket typisk koster mellem 5000-6000 kroner i timen at leje, fortæller Jens Nedergaard. Med dronen kan man lave de samme luftskud, men til et meget mindre beløb:
– Du køber dronen for 5000 og kameraet for 3000 og så er du oppe at køre, siger Jens Nedergaard
Der er også andre fordele ved dronen, fortæller han:
– Når man filmer med helikopter så skal man være et vist antal meter eller kilometer oppe i luften. Med droner kan man lave nogen lidt specielle ting, hvor du for eksempel starter tæt på en bil, og så laver en tur hele vejen nedefra jorden og op. Så det giver noget fleksibilitet, som ellers ikke har været set i film før, siger Jens Nedergaard.
Droner er blevet brugt i en række forskellige sammenhænge. Mest kendt er de i militærregi til overvågning og udkastning af bomber. Men mange markeder er begyndt at eksperimentere med brugen af droner. Blandt andet overvejer det danske beredskab at bruge dem.
Det kræver øvelse
I firmaet Droner.dk oplever man stor interesse fra reklamebranchen:
– Vi sælger til reklamebureauer, filmentusiaster og enkelte nyhedsbureauer, men også flere private efterspørger droner. Så det er både til hobbybrug og professionelt, siger medejer Toke Kristian Suhr.
Det kræver øvelse og teknisk snilde at filme med dronen, fortæller Jens Nedergaard:
– Hvis du står ude på en mark og skal have den op at flyve, så er det nemt nok. Så er du i gang med det samme, og kan sagtens lette og flyve lidt rundt. Men så snart man skal lave noget specifikt, og ved lige præcis hvilken optagelse man gerne vil have, så begynder det at blive svært, siger han.
Dronen styrer man med en fjernbetjening, og det kræver øvelse at blive god til det:
– Altså, det skal ligesom være en blød og glidende bevægelse, og det tager bare noget tid, at blive rigtig god til at lave de der flydende, pæne bevægelser med kameraet, siger Jens Nedergaard.
Dronen flyver sine egne veje
Ifølge lovgivningen skal man mindst flyve 150 meter væk fra bymæssig bebyggelse, da dronen kan være farlig for civile, hvis den falder ned fra himlen. Det vil sige, at reklamefilm på nuværende tidspunkt ikke kan filmes i Københavnsområdet for eksempel. Jens Nedergaard har sammen med Ege Heckmann fra Oak Media eksperimenteret en del med dronen. Og de har flere gange oplevet at den er styrtet ned. De har klippet de forskellige styrt sammen, hvilket man kan se i videoklippet for oven.
Læs også: Brandvæsnet vil nu bruge droner
Trafikstyrelsen er i gang med at kigge på reglerne for flyvning af droner:
– Vi står afventende over for udviklingen med droner. Vi er godt klar over at det her marked er i eksplosiv udvikling, derfor vil vi gerne lave nogen reguleringer der kan holde, siger luftfartsinspektør ved Trafikstyrelsen, Henrik Michelsen.