DSB’s nye tiltag: Lattertoget

Latter er sundt for både krop og sjæl. Det er budskabet, når Sundhedstoget afgår fra Københavns Hovedbanegård nu på søndag den 3. april.

Latter er sundt for både krop og sjæl. Det er budskabet, når Sundhedstoget afgår fra Københavns Hovedbanegård nu på søndag den 3. april.

Hører du til blandt dem, der ikke altid synes, at en tur med DSB er lige morsom, skulle du måske sætte lidt tid af nu på søndag. For der arrangerer DSB i samarbejde med forfatter og lattercoach Thomas Flindt en gratis event, der nok skal få gang i lattermusklerne. Over ti stop fra Hovedbanegården til Klampenborg Station vil alle, der har lyst, få mulighed for i Sundhedstogets forreste vogn, lattervognen, at blive udsat for alskens grineøvelser.
 

Og det er noget alle burde gøre, for vi griner generelt alt for lidt, mener Thomas Flindt, manden bag eventen.
 

Latteryoga
»Vi er et af de folkefærd, som er allerdårligst til at udtrykke os rent kropsligt. Vi er blevet alt for frygtsomme og stressede. Mange render jo rundt og er bange for, hvad andre tænker om os, og det hæmmer os i hverdagen,« siger Thomas Flindt.
 

Det er en tusinde år gammel praksis udviklet af datidens munke, som Thomas Flindt har bygget videre på, sådan at den nu fremstår i en moderne version.
 

»Mine latterøvelser får os til at le. Og når vi ler, holder vi en pause fra vores tænkning, og så åbner vi op, både kropsligt og mentalt. Dybest set handler det jo om at give slip, og når vi virkelig griner, så slipper vi alt det, der tynger os,« siger lattercoachen, der ikke vil løfte sløret for, hvilke grineøvelser han vil præsentere på søndag.
 

Videnskabeligt belæg
For nogle kan det måske synes lidt suspekt, at latterøvelser kan hjælpe på både dette og hint, men i videnskaben er der faktisk belæg for latterens positive effekter.
 

»Det er helt oplagt, at humor og latter har en gavnlig betydning for kropslig velvære. Når vi griner, udskiller vi endorfiner samtidigt med, at vi nedsætter mængden af stresshormoner. Det virker igen blodtrykssænkende. Der er derfor bestemt belæg for at sige, at jævnlige gode grin kan være helbredsfremmende,« siger overlæge og stifter af Medicinsk Humor Netværk, Bent Eikard.

Se også: Medicinsk Humor Netværk.

Han tilføjer, at latter og humor, med rette, har fået en stadig større betydning i forskningsverden.
 

»På konferencer verden over er en tendens til en stigende interesse for og forskning i humorens medicinske anvendelsesmuligheder, og den hilser jeg velkommen,« siger han.
 

Grønne tal på bundlinjen
Latter kan altså virke positivt på helbredet, men humor og grin er ifølge Thomas Flindt også en god forretning. For et par år tilbage viste han, at når humorkurven stiger på arbejdet, så følger omsætningen også med.
 

»Hver mandag i otte måneder kørte jeg mine grineøvelser sammen med supermarkedskæden SuperBest. Vi grinede i 15-20 minutter inden åbningstid, og det viser sig nu, at omsætningen aldrig har været bedre, hverken før eller efter,« siger Thomas Flindt.
 

Sundhedstoget afgår fra Københavns Hovedbanegård søndag den 3. april kl. 13.08 fra spor 9/10, og latterkupéen findes i togets forreste vogn. Toget kører til Klampenborg Station og tilbage igen. Turen er gratis og varer i to gange en halv time.
 

Læs også:
Mange grin på Latterens Verdensdag i Tivoli
Spøg og skæmt gør dig sund

Se også:
Dø af grin i S-toget