Egedal byråd indfører fællessang for at styrke fællesskabet

Egedal Rådhus.
Foto: Mathilde Bregnhøj Nielsen.

Byrådsmedlem Lars Winther (Lokallisten Ny Egedal) spillede for på flygel, da Egedals resterende byrådsmedlemmer onsdag d. 30 oktober indledte byrådsmødet med at synge Grundtvigs ‘Nu falmer skoven trindt om land’.  

I samarbejde med byrådsmedlem Helle Bovien (EL) havde Lars Winther (Lokallisten Ny Egedal), der er professionel musiker, foreslået fast fællessang til de månedlige byrådsmøder. Ideen har nu udmøntet sig i, at byrådet fremover vil synge 2 sange til hvert byrådsmøde, hvor medlemmerne på skift vælger, hvilken sang, der skal synges.  

“Mange oplever, at det er en lille smule sværere at blive sure på nogen, man lige har sunget sammen med”
Lasse Skovgaard, PhD i Sundhedsvidenskab

D. 18. september indgik Egedal byråd en budgetaftale, og det var i forbindelse med forhandlingerne om den, at Helle Bovien (EL) begyndte at tænke på, hvordan man kunne gøre noget for at skabe et bedre arbejdsmiljø.

– Der har været nogle samarbejdsproblemer her omkring budgetvedtagelsen, og der har været en hård retorik. Det skal vi jo tage alvorligt og arbejde med, men vi skal også være opmærksomme på, hvad er det, som vi gør godt, siger hun. 

Helle Bovien (EL) har tidligere oplevet, at fællessang er blevet modtaget positivt blandt byrådsmedlemmerne.  

– Noget af det vi har hygget os med, når vi har været på seminar, det er at synge sammen, og vi er så heldige, at Lars Winther er professionel musiker, og det gør en kæmpe forskel, når man synger, at der er levende musik, siger hun.

Læs mere: Ny politisk uenighed om vejen til grøn erhvervsvækst i Egedal

Forskning bakker op 

Men kan fællessang egentlig bidrage til et bedre arbejdsmiljø, og har det egentlig en positiv effekt på hos udover bare at være et hyggeligt indslag. Det mener Lasse Skovgaard, der har en PhD i sundhedsvidenskab, at der er klart belæg for.

– Det at synge sammen er en af de mest effektive måder til at danne en følelse af samhørighed hos os mennesker, siger han  

Udover at styrke fællesskabet, så kan man opleve helt konkrete fysiske forandringer, når man synger sammen.  

– “Hjernen opfatter det som form for berøring med hinanden. Det kan vi se, fordi der bliver dannet nogle bestemte hormoner, som vi ellers kun kender fra tilfælde, hvor vi har hudkontakt, og når man så har sunget sammen, så er det, at mange oplever, at det er en lille smule sværere at blive sure på nogen, man lige har sunget sammen med, siger Lasse Skovgaard 

 

Oxytocin frigives ved fællessang.
– Kendt som ‘kærlighedshormonet’.
– Giver følelse af lykke og velvære.
– Menes at have betydning for når mennesker knytter tætte bånd til hinanden.
Netdoktor.dk

Ikke et ‘quick fix’ 

Helle Bovien (EL) forventer ikke, at initiativet om fællessang er en mirakelkur, men hun tror selv på, at det nok skal have en positiv effekt.  

– Det er jo ikke et ‘quick fix’, vi er nødt til at arbejde seriøst med de problemer der er, men i mit eget liv betyder musik alt, […] og jeg tror, at det påvirker en på en god måde at synge sammen, siger hun 

Egedal byrådsmøder finder sted den sidste onsdag i hver måned, og Helle Bovien (EL) fortæller, at der allerede er flere forslag fra byrådsmedlemmerne at tage af til næste fællessang.  

Sådan gjorde vi: Journalisten modtog en henvendelse fra Helle Bovien og efterfølgenede blev der aftalt og udført et interview. Journalisten researchede videnskabelige studier om fællessang og henvendte sig derefter til Lasse Skovgaard for at lave et interview. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.