
Allerød Gymnasium har et udvekslingssamarbejde med to skoler i Taiwan. På deres hjemmeside beskriver Anders Wind, rektor på Allerød Gymnasium, glæden ved samarbejdet samtidig med at han beskriver Taiwan som et land.
– Noget af det mest givende ved udvekslingsrejser er de venskaber, som opstår. Både de personlige mellem eleverne fra Taiwan og Danmark, men også mellem skolerne i Taiwan og Allerød Gymnasium og selvfølgelig mellem de to lande, citerer Allerød Gymnasium på deres hjemmeside.
Ifølge Andreas Bøje Forsby, der er seniorforsker ved Danmarks Institut for Internationale Studier (DIIS) i udenrigspolitik og diplomati, kan det få konsekvenser for danske virksomheder og institutioner, hvis de ikke følger den danske ét-Kinapolitik.
– Hvis den kinesiske ambassade i Danmark ser retorikken på Allerød Gymnasiums hjemmeside, vil de sandsynligvis henvende sig direkte til ledelsen. Der er en række andre eksempler på, at den kinesiske ambassade er opsøgende og forsøger at undgå enhver omtale af Taiwan som et land. Med henvendelserne forsøger de at få danske virksomheder til at rette ind efter ét-Kinapolitikken, og det kan få konsekvenser for videre samarbejder med Kina, hvis de ikke gør det, siger han.
Ifølge Allerød Gymnasiums hjemmeside besøgte »Ambassadør Frank Lee fra Taipei Representative Office in Denmark« gymnasiet i efteråret 2023.
Danmark fører en ét-Kinapolitik på linje med blandt andre USA og EU-landende. Det betyder, at Danmark ikke anerkender Taiwan som et land, men som en kinesisk provins. Derfor har vi hverken diplomatiske forbindelser til Taiwan eller ambassader og ambassadører udstationeret. Det fremgår af Udenrigsministeriets hjemmeside.
Når det kommer til Allerød Gymnasiums rektor, Anders Winds, udtalelser om Taiwan, mener Andreas Bøje Forsby, at det formentligt ikke vil få konsekvenser for eleverne på gymnasiet.
– Kineserne vil formentligt koncentrere sig om dem i ledelsen, der har udtalt sig eller skrevet på vegne af Allerød Gymnasium. Jeg kender ikke til eksempler, hvor en rektors udtalelser har fået direkte konsekvenser for eleverne, hvis de ønsker at rejse til Kina eller arbejde for en kinesisk virksomhed. Jeg kan dog ikke afvise, at det vil medføre videre undersøgelser af eleverne i forbindelse med ansøgninger om arbejdstilladelse eller lignende, siger han.
Han uddyber, at hvis den kinesiske ambassade i Danmark bliver utilfredse eller på anden måde blokerer for et muligt samarbejde, vil det gå ud over Allerød Gymnasium eller rektor Anders Wind selv. Det bør ikke få konsekvenser for eleverne, der går på gymnasiet eller har deltaget i udvekslingen.
Læs også: Kina presser danske møbelproducenter
Faktabox
- Allerød Gymnasium har siden 2013 samarbejdet med de taiwanske skoler Nei Li og Chi Ping
- Danmark fører en ét-Kinapolitik, der ikke anerkender Taiwan som land
- Spændinger mellem Kina og USA medfører sandsynligvis et øget pres på danske virksomheder og institutioner, for at indtage særlige standpunkter vedrørende Taiwan
- Kilde: Allerødgymnasium.dk og Kongressen.com
Spændingsniveauet stiger
Relationen mellem Fastlandskina og Taiwan, der ligger 160 km sydøst for fastlandet, har længe været betændt.
Folkerepublikken Kina indførte militær undtagelsestilstand i Taiwan i årene efter 2. Verdenskrig, og omkring 20.000 civile taiwanere blev dræbt. Taiwan afholdt sit første frie demokratiske valg i 1996, men i 2005 indførte Kina antiløsrivelsesloven, der fastslår, at Kina vil anvende magt for at Taiwan ikke erklærer sig uafhængige af Kina. Det fremgår af Danmarks Nationalleksikon.
Forsvarets Efterretnings rapport “Udsyn 2022” fremlagde, at det forhøjede spændingsniveau mellem Kina og USA har øget den kinesiske følsomhed omkring Taiwans status. Det vil sandsynligvis medføre et øget pres på danske beslutningstagere, institutioner og virksomheder, for at indtage særlige standpunkter i forhold til Taiwan, skriver de.
Dette er stadig aktuelt. Efter Donald Trumps indsættelse som amerikansk præsident er spændingerne mellem Kina og USA intensiveret yderligere. Under den seneste amerikanske valgkamp udtalte Trump, at Kina var en af de største trusler for USA, hvilket har øget presset mellem de to nationer. Derudover har USA øget tolden på kinesiske produkter. Det skriver det danske netmedie om amerikansk politik og samfundsforhold, Kongressen.
Forholder sig upolitisk
Allerød Gymnasium har siden 2013 samarbejdet med partnerskolerne Nei Li og Chi Ping i Taiwan. Samarbejdet består af en gensidig udveksling mellem danske og taiwanske elever i 1. og 2.g. Det fremgår af Allerød Gymnasiums hjemmeside.
Udviklingssamarbejde med de taiwanske skoler har været det samme hvert år, kun afbrudt af Corona-pandemien. I september kommer de taiwanske elever til Allerød og i marts tager de danske elever fra Allerød til Taiwan. Det skriver Allerød Gymnasium på deres hjemmeside.
På deres hjemmeside skriver gymnasiet, at eleverne bor privat hos hinanden og deltager i skolernes undervisning. Derudover centreres udvekslingerne om at blive klogere på værtslandets kultur og seværdigheder.
Sophie Nilsson, der er lærer og faglig koordinator ved Allerød Gymnasium, står for udvekslingsprogrammerne.
– Hvert år får vi to besøg fra ambassadøren fra hovedkontoret i Taipei i København inden udvekslingerne. Her taler vi om den politiske situation, og om det er sikkert for vores elever at tage på udveksling. Hvis der skulle være det mindste tegn på, at det er en dårlig idé at rejse derud, så tager vi ikke afsted, men vi har ikke oplevet det før, siger hun.
Hun uddyber, at hun ikke ved, hvordan gymnasiet forholder sig politisk.
Det har ikke været muligt at tale med rektor Anders Wind, men han er kommet med et skriftligt svar angående hans udtalelse om Taiwan som land. Han understreger, at Allerød Gymnasium forholder sig upolitisk og ikke tager stilling til ét-Kinapolitikken
– Der ligger intet som helst politisk i den udtalelse, eller nogen som helst form for stillingtagen til ét-Kinapolitikken, eller noget som helst andet. Vi vil bestemt overveje, om vi kan være mere klare i vores kommunikation fremadrettet, skriver han.
Læs også: Amerikansk ambassadør viste sig frem på Allerød Gymnasium – skal leve op til tungt eftermæle
Sådan gjorde vi: Research på Allerød Gymnasiums hjemmeside ledte til historien. Alle kilder på nær Anders Wind er interviewet mundtligt. Anders Wind ønskede ikke at udtale sig, men sendte et skriftligt svar.