Amerikansk ambassadør viste sig frem på Allerød Gymnasium – skal leve op til tungt eftermæle

 

Den amerikanske ambassadør svarer på spørgsmål fra eleverne på Allerød Gymnasium. Foto: Line Skov Nissen Jørgensen

Tirsdag formiddag besøgte den amerikanske ambassadør, Alan Leventhal, Allerød Gymnasium. Besøget var for gymnasiets højniveauklasser i samfundsfag og engelsk, som forud for besøget havde forberedt en række spørgsmål til ambassadøren. Elevernes spørgsmål til ambassadøren spændte bredt og handlede om alt fra Danmark-USA samarbejdet, til abortrettigheder og ambassadørens privatliv. Ambassadøren har hele efteråret besøgt gymnasier rundt omkring i landet og gjort sig synlig i rollen som amerikansk ambassadør. Ifølge en ekspert kan dette ses som en strategi til mere synlighed i den danske befolkning.

Fakta om Allerød Gymnasium

    • Har i skoleåret 2022-2023 ca. 742 elever
    • Eleverne fordeler sig på 29 klasser
    • Har mange internationale samarbejder med skoler i Taiwan, Slesvig og Japan
    • Gymnasiet har for nyligt kunne fejre 10 års jubilæum for venskabet med Taiwan

Kilde: allerodgymnasium.dk, denstoredanske.lex.dk

Ambassadørens oplæg var ikke aktuelt nok

Eleverne havde forskellige forventninger til indholdet i ambassadørens oplæg. Christian Schultz Sørup Madsen fra 3.R ville gerne have hørt mere omkring ambassadørens arbejde, i forhold til de konflikter verden og USA står overfor lige nu.

– Han har snakket meget om, hvad han har gjort førhen, men jeg føler, at der er nogle mere relevante konflikter der sker inde for USA’s sfære lige nu, for eksempel Israel og Palæstina.

– Han gjorde det godt, men det ville være interessant for mig at høre noget mere aktuelt, siger Christian Schultz Sørup Madsen.

Ambassadøren var meget glad for snakke med eleverne

For ambassadøren var besøget vigtigt for at fortsætte det stærke samarbejde mellem Danmark og USA.

– Denne generation af studerende i Danmark er den klogeste generation af studerende i verdenshistorien. De bekymrer sig mere omkring planetens fremtid end nogen generation før dem, og de er fremtiden for forholdet mellem USA og Danmark, siger Alan Leventhal.

Formålet med ambassadørens deltagelse var at forsikre at forståelsen af USA forbliver intakt.

– Ved at deltage håber jeg at kunne sikre, at vi fortsat har en stærk forbindelse og forståelse for USA og Danmark samarbejdet, siger han.

Hvorfor overhovedet bruge sin tid på gymnasieelever

Besøget blev sat i værk, da den amerikanske ambassade kontaktede Allerød Gymnasium i starten af efteråret. Camila Sebelius Winther, kampagneanalytiker hos Kongressen.com, mener, at besøget skal ses som et led i et større positioneringsspil.

– Han følger i fodsporene på to ambassadører som i den grad har været meget synlige på hver deres måde, nemlig Carla Sands som faktisk var meget dygtig til at positionere sig og det samme med Rufus Gifford. Så jeg vil egentlig tro, at der var noget personligt på spil i forhold til at være væsentlig mere synlig, siger Camila Sebelius Winther.

Hun mener, at det er en vigtigt opgave i ambassadørrollen at være synlig, da det også kan være et skridt på vejen mod en større post i karrieren.

– Der er vigtigere ambassadørposter end Danmark. Så det handler jo om at få det bedste ud af den post man har, og deri ligger synlighed jo som et primært parametre for om man har løst opgaven rigtig godt, siger Camila Sebelius Winther.

Læs også: Elevrådsformand: »Jeg fornemmer, at der er sindsygt meget potentiale blandt unge for at engagere sig i politik«

Eleverne fik livserfaring med hjem i rygsækken 

Flere af eleverne synes ikke nødvendigvis, at det var vigtigt for uddannelsen på Allerød Gymnasium af få besøg af ambassadøren. Men besøget gav eleverne en bedre forståelse for USA.

– Til selve min uddannelse så tror jeg ikke så meget, det har en relevans, men for min personlige udvikling synes jeg faktisk, det har en kæmpe relevans. De gange vi har haft amerikanere på besøg og forklare om amerikansk politik, så har det altid været meget indsigtsfuldt omkring, hvad der sker i USA. Det er jo så langt væk. Man kan godt blive meget skærmet fra alle de nuancer, der er i det kæmpe land, når man bor i Danmark. Det er i hvert fald vigtigt for min personlige uddannelse at forstå USA som et land, og forstå den kultur, som vi får smidt i hovedet her i Danmark, siger Christian Schultz Sørup Madsen.

Den amerikanske ambassadør vil fortsat besøge flere forskellige gymnasier resten af året.

Sådan gjorde vi: nyheden stammer fra et tip i facebookgruppen Det sker i Allerød og Omegn. Den amerikanske ambassadør og erfaringskilden er begge interviewet ansigt-til-ansigt. Resterende kilde er interviewet af journalisten over telefon.