I Danmark har vi et økonomisk sikkerhedsnet, som ikke skaber et ’nødvendighedsbehov’ for iværksætteri. Det vurderer Kim Klyver, der er professor i entreprenørskab på Syddansk Universitet.
Danmark blev i sidste uge kåret til at være europas bedste iværksætteriland i rapporten Global Entrepreneurship Index 2015. Alligevel tøver danskerne med at realisere iværksætterdrømmen. Rapporten Iværksætteriet har gode vilkår – men danskerne tøver udarbejdet af Dansk Industri i maj i år viser nemlig, at Danmark halter bagud i væksten af nye virksomheder i forhold til for eksempel Sverige og Finland.
– I Danmark bliver man iværksætter, fordi man har en god og innovativ ide, og ikke fordi man har brug for det. I et land som Uganda er der for eksempel et stort økonomisk pres, der gør, at mange springer ud i det, fordi det er deres eneste mulighed. Det ser vi ikke i Danmark, fordi vi har et stort økonomisk sikkerhedsnet, siger Kim Klyver.
Han mener, at det er en af hovedgrundene til, at nogle danske iværksættere tøver. Han peger også på, at der i Danmark ikke kan skabes nye virksomheder inden for områder, som staten allerede sidder på.
Læs også: Dagpengekommissionen: Vi havde ikke tid til iværksætterne
– Mange af de muligheder, der er for iværksætteri i Danmark, er monopoliserede af det offentlige. Det kan for eksempel være børnehaver eller andre institutioner, som er private i andre lande. Muligheden for at starte den type virksomheder ser vi ikke i Danmark, fordi vi har det offentlige system, der allerede sidder på de virksomheder, siger han.
– Vi skal vise, at det er hårdt, og at det er sejt. Vi skal vise, at denne her villighed til at forfølge sin egen drøm, den har et payoff. Det payoff kan være erfaring, det kan være at møde fantastisk spændende mennesker, og at man kan blive sin egen chef i mange år
Troels Jørgensen, næstformand i Startup Borgen
Succeshistorierne skal fortælles
Troels Jørgensen, der er næstformand i iværksætterworkshoppen Startup Borgen, der blev afholdt på Christiansborg i denne weekend, efterspørger mere risikovillighed blandt nye iværksættere. Han mener, at det er vigtigt at se på, hvad Danmark skal leve af på sigt og problematiserer tendensen til at ville indgå i et traditionelt lønforhold.
– Hvis alt for mange føler sådan, så får vi ikke det nye Mærsk. Vi får ikke det nye Novo Nordisk. Vi får ikke de folk, der tager en enorm personlig risiko og arbejder benhårdt for at lave de virksomheder, som andre så skal arbejde i de næste mange år, mener han.
Det er derfor vigtigt for Troels Jørgensen, at der kommer mere fokus på iværksætteri i Danmark.
– Vi skal vise, at det er hårdt, og at det er sejt. Vi skal vise, at denne her villighed til at forfølge sin egen drøm, den har et payoff. Det payoff kan være erfaring, det kan være at møde fantastisk spændende mennesker, og at man kan blive sin egen chef i mange år, siger han.
Læs også: Iværksættere: Nu skal cykler reinkarneres
Hvis den nye virksomhed ikke bliver succesfuld, så mener Troels Jørgensen stadig, man har fået gavn af oplevelsen.
– Hvis det nu går helt galt, så har man i det mindste skabt en erfaring for sig selv, siger han.
»Hvis man kæmper, kan man lande på fødderne«
Chastine Christiansen er en af de nye iværksættere, der har turdet kaste sig ud i det. Med projektet ’Beep it’ har hun skabt et mobilcover, der skal kunne bruges som betalingskort.
Hun er en af de deltagende iværksættere til Startup Borgen på Christiansborg, og mener at der altid er risiko forbundet med iværksætteri, men at det har været befriende for hende at kunne skabe sit eget job.
For Chastine Christinansen har et af de største problemer ved at springe ud som ny iværksætter været forbundet med startkapital. Men det holder hende ikke tilbage.
– Vi skal hele tiden være i vækst og hele tiden skabe – også selvom, der er nogle veje, der bliver lukket for os, siger hun.
Lektor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse fra Syddansk Universitet Kristian Philipsen, peger på, at man som ny iværksætter skal være opdraget til at kunne håndtere usikkerhed. Han forklarer, at hvis nye iværksættere har forældre, der er selvstændige, har deres børn lettere ved at turde springe ud.
– Hvis de har prøvet det af i uddannelsessystemet, er de også bedre klædt på det til det. Der er en masse usikkerhed, og de skal selv have mulighed for opleve at verden er svær at manøvrere i, men hvis man kæmper, så kan man godt lande på fødderne, siger han.