Ludomani er et voksende problem i Danmark, hvor antallet af ludomaner er tidoblet de seneste ti år, viser en Megafon-undersøgelse. Problemet med ludomani er, at det er svært at identificere personer med problemer, og derfor bliver man nødt til at bryde med tabuet om ludomani og italesætte det, mener eksperter.
Der er brug for praksisnær forskning, som kan komme mange mennesker til gode, hvor jeg især savner sociologiske analyser
Kristina Illsøe Metrál
Kristina Illsøe Metrál fra Center for Ludomani savner i den grad, at der i Danmark kommer et øget fokus på ludomanien, som er blevet et seriøst problem. Det nytter ikke noget at forsøge at tie det ihjel.
– Vi har at gøre med et meget seriøst problem, som i den grad skal tages alvorligt. Især de unge mellem 18 og 25 er hårdt ramt, og det er selvfølgelig alarmerende, når det sker i så ung en alder. Så er det noget, vi skal have sat fokus på. Først og fremmest ved at italesætte problemet, siger Kristina Illsøe Metrál til NetAvisen.
Mere viden er nødvendigt
Et at de store problemer ved ludomani er, at det, ligesom alkoholproblemer, ikke er noget, de ramte ønsker at tale om. Derfor ønsker Kristina Illsøe Metrál, at der bliver forsket mere i problemet, da vidensniveauet på nuværende tidspunkt er for lavt.
– Der er kun lavet to kvantitative undersøgelser, men jeg savner mest af alt flere kvalitative undersøgelser. Der er brug for praksisnær forskning, som kan komme mange mennesker til gode, hvor jeg især savner sociologiske analyser.
Læs også: Antallet af danske ludomaner er tidoblet siden 2006
– Der er flere elementer i spil hos ludomaner. Man ser symptomer på stress og depression, men der er mere til det, og det kræver altså, at der bliver investeret, så vi kan forebygge denne helbredstruende tendens, siger Kristina Illsøe Metrál.
Arbejdspladserne skal tage affære
Familiemedlemmer og venner vil som oftest være dem, der er tættest på problemet hos personer, der lider af ludomani. Anne-Margrethe Overgaard, som er afdelingsleder på Majorgården Tjelehuset, der beskæftiger sig med alkoholikere og ludomaner, mener dog, at arbejdspladserne sidder med en del af ansvaret for at få gjort noget ved problemet.
– Det er jo oplagt, at man på de mest udsatte arbejdspladser går ind og tager affære. Hvis man arbejder steder, hvor man sidder med penge, er der jo en reel risiko for, at de ludomane føler sig presset ud i at stjæle, og det er jo et kæmpe problem, siger Anne-Margrethe Overgaard.
Kristina Illsøe Metrál bakker op om opråbet til arbejdspladserne, og hun fortæller videre, at det især er på arbejdspladser med sene og skiftende arbejdstider, ludomanerne kommer fra.
– Det er typisk, at personer der sidder og arbejder om natten har et behov for at skulle slå noget tid ihjel. Der er hele tiden noget at spille på, og så bliver det en god måde at prøve at tjene lidt ekstra penge, når man venter på at møde på arbejde, slutter Kristina Illsøe Metrál.
Hun håber på, at der i fremtiden vil blive sat ekstra penge af til at komme ludomanien i forkøbet, da ludomani ofte fører til psykiske lidelser, og dem har vi efter hendes mening ikke brug for flere af i Danmark.