Eleverne på Langelands skoler har efter fem skolelukninger i de seneste år fået så langt til skole, at de ikke kan cykle. Derfor mister de den motion, de før fik fra turen til og fra skole.
Mere end halvdelen af eleverne på Ørstedsskolen i Rudkøbing bliver kørt i skole eller tager bussen i stedet for at cykle i skole. Det vurderer skolebestyrelsesformand på Ørstedskolen, Peter Bager.
»Det går ud over elevernes sundhed, hvis de slet ikke får noget motion. Før cyklede flere af eleverne i skole. Nu har vi i stedet overfyldte busser, hvor der ikke er plads til eleverne,« siger Peter Bager.
Der er stadig to skoler uden for Rudkøbing, men de har kun elever op til syvende klasse. Herefter skal ca. 175 elever til Rudkøbing, som ligger midt på Langeland. Det kan de kun komme, hvis de bliver kørt eller tager bussen.
Børn fra nord og syd på øen har fået op til 15 km. til skole, og det er længere, end de kan cykle.
»Der er mange elever, som før havde en lokal skole, de kunne cykle til, som nu må køres af forældrene. Det synes, jeg er et problem,« siger Peter Bager.
Spildte cykelkampagner
På Langeland har der tidligere været cykelkampagner, som fik flere elever til at cykle til skole, men noget af den indsats har været spildt. Eleverne har simpelthen for langt til skole.
Siden 2006 har det været en del af skolepolitikken, Aktiv skole, at eleverne skulle cykle i skole. Det skulle styrke elevernes selvstændighed, og der skulle laves en sikker skolevej.
Bl.a. har eleverne deltaget i en konkurrence, hvor klassen dystede mod klasser fra andre skoler om, hvem der kunne cykle mest på en uge. Samtidig har skolebestyrelsen sammen med skolen arbejdet for, at forældrene fik deres børn til at cykle mere. Det arbejde bar frugt.
»Flere elever begyndte at cykle i skole, men arbejdet med at få børnene op på cyklerne er delvist spildt, når børnene nu skal køres i skole,« mener Peter Bager.
Før eleverne fik en meget lang vej til skole cyklede en tredjedel af eleverne i de ældste klasser til skole og nogle gik. Ca. halvdelen af eleverne blev kørt eller tog bussen, viste en undersøgelse lavet som led i Aktiv skole.
Aktiv skole er undergravet
Eleverne skulle cykle fra skolen til forskellige aktiviteter i undervisningen ifølge en anden del af skolepolitikken, men det er svært nu, hvor flere elever ikke har deres cykel med i skole.
»Når eleverne ikke har cykel med men kommer med bussen, kan klassen ikke cykle til forskellige aktiviteter, som det var meningen,« siger Peter Bager.
De voksne og de ældste elever skulle fremstå som rollemodeller for de små, men nu sætter mange af de ældre elever sig ind i mor og fars bil og bliver kørt i skole.
Der er ingen tal for, hvor mange elever, der cykler til skole på Ørstedskolen i dag, men cirka 80 procent af de unge i 10. klasse på Ørstedskolen bor ikke i Rudkøbing, og ingen af dem cykler længere. Det fortæller Mads Johansen Drost, som går i 10. klasse og savner cykelturen til skole. Hans historie kan læses her.
Lang bustur til skole sker på bekostning af lektier
Eleverne får anden motion
Det er ikke noget problem, at eleverne ikke kan cykle i skole, mener skolelederen på Ørstedskolen, Berit Falster Hansen. Eleverne bevæger sig bare mere, mens de er i skole, mener hun.
»Hvis de vil bevæge sig, så gør de det. Rigtigt mange af vores elever er aktive i frikvartererne med bordtennis eller spil i vores hal,« siger Berit Falster Hansen.
»Nogle af de ældre elever er ikke aktive i frikvartererne men sidder i stedet stille og snakker. Men det var heller ikke dem, der sprang på cyklen, før deres lokale skole blev lukket,« siger skolelederen.