Elever gider ikke spise morgenmad i skolen

Kun ca. 5 ud af 100 elever fra adspurgte folkeskoler dukker op til den fælles morgenmad, de kan få serveret i skolen. Men trods det lave antal mener mange skoler alligevel, at der er nok tilslutning til at fortsætte ordningen. De mener, at de børn, der spiser morgenmaden ikke skal undvære den.

Øget fokus på morgenmad

Skoleleder Flemming West Clausen fra Ådalens Skole i Frederikssund har haft svært ved at tiltrække eleverne til morgenmadsbordet:
»Det er kun tyve-tredive elever, der kommer hver morgen. Men for mig betyder det, at de elever får et ordentligt morgenmåltid. Noget de ellers ikke ville få.«
Han forklarer, at det primært er de små elever, der spiser morgenmad på skolen. For at tiltrække de ældre elever overvejer skolen at lade undervisningen for dem starte senere.

»De ældste har svært nok ved at møde klokken otte, så hvis de oven i købet skulle møde halv otte for at få morgenmad på skolen, så ville ingen dukke op,« fortæller Flemming West Clausen.

Stigende tendens

I både Aarhus og Aalborg Kommune er der også et øget fokus på børns morgenmad. Bent Bengtson, pædagogisk konsulent for Aalborg Kommune, bekræfter, at det er en stigende tendens, at folkeskolerne er opmærksomme på børns morgenmadsvaner. På Sofiendalskolen i Aalborg har de også indført morgenmad til eleverne. For afdelingsleder Anne-Marie Nedergaard er det en klar prioritering fra skolens side. Selvom skolen ikke længere får tilskud til ordningen fra kommunen, har de alligevel valgt at bevare tilbuddet til eleverne.
 

»Der kan være børn, der spiser morgenmad alene, eller slet ingen morgenmad får. Så kan alternativet om at sidde mange sammen være bedre,« påpeger Anne-Marie Nedergaard.         
 

Skovvangsskolen i Aarhus deltog fra 2009 i et toårigt forsøg, hvor de skulle tilbyde eleverne morgenmad. Administrerende leder Inge Eskesen fortæller, at de på skolen har valgt at fortsætte ordningen efter forsøget stoppede i år:

»Det har haft en gavnlig virkning for nogle af vores elever. Vi har skabt et godt miljø, og vi har mødt stor tilfredshed fra forældre og børn i skolen.«
 

Flere kommuner har endnu ikke skoler, der tilbyder morgenmad til eleverne. Kommunerne bekræfter, at budgettet ikke rækker til det. Ifølge Fødevarestyrelsen findes der øjeblikket ingen opgørelser over, hvor mange af de danske folkeskoler, der har en morgenmadsordning.

Fakta:
En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 om børns morgenmadsvaner i alderen 11 til 15 år viser, at markant flere børn spiser morgenmad hjemmefra. Dog falder tallet i takt med, at de bliver ældre. Det er også skolernes oplevelse, at det er de ældste elever, der falder fra. Siden 2008 er der ikke lavet andre undersøgelser om morgenmad for børn i folkeskolen.

Af: Charlotte Holm Pedersen og Cecilie Gregorius Jakobsen

Se også: TV: Ældste elever skipper morgenmad