En gang online, altid online

Viktor Jeppesen tjekker Facebook efter interview
Viktor Jeppesen tjekker Facebook efter interviewet med NetAvisen.

– Er du klar?

Ja, svarer 18-årige Viktor Jeppesen.

Og dog. Ikke helt. Viktor Jeppesen fra 3.Y på Øregård Gymnasiums forældede grå Nokia-telefon brummer på bordet ved siden af, og hans blik rettes med ét imod den. Han skal lige svare på en sms, inden vi kan begynde interviewet.

Viktor Jeppesen er en blandt mange unge mennesker, som ofte benytter sig af sms og de sociale medier Facebook, Twitter og Instagram. En ny undersøgelse lavet af cand.public Søren Hebsgaard blandt 16-19-årige gymnasieelever viser, at 81 procent af pigerne og 72 procent af drengene har en smartphone, som gør det let at komme på de sociale medier.

Jeg får mange kommentarer fra folk om min gamle Nokia. Det virker helt absurd, at jeg har sådan en telefon, fordi selv mine lærere griner mig ud af lokalet, når de ser det, hvilket er ret sigende, synes jeg.
Viktor Jeppesen, 18 år.

De fleste unge bruger altså smartphone, og undersøgelsen viser, at mange unge ikke kan koncentrere sig. Viktor Jeppesen plejede at være en af dem. Hans smartphone er dog gået i stykker, men det hindrer ham ikke i at komme på Facebook.

Læs også: Miljøet betaler for ny iPhone-lancering

– Jeg bruger Facebook flere gange dagligt. Jeg bruger det ofte, når jeg står op. Så tjekker jeg det, når jeg kommer hjem og så om aftenen. Jeg er rigtig længe på om aftenen, fortæller Viktor Jeppesen, som i stedet bruger sin computer.

Selvom det lyder af meget, kunne det sagtens være hyppigere. For Viktor Jeppesen kan det også betyde, at han ikke kan koncentrere sig.

– Der er mange, også mig selv, der også bruger det i skolen, og der tager det helt klart en masse af min koncentration, som helt sikkert skulle være oppe ved tavlen.

Men alligevel, kan han ikke lade være.

– Jeg er jo nok også hele tiden på, fordi jeg skal være tilgængelig, svarer Victor Jeppesen, mens han skæver ned mod sin telefon.

– Man tror jo, at alle andre gerne vil have fat i en hele tiden, men det er jo nok bare for min egen skyld, påpeger han.

Undersøgelsen: ”Når du har hele verden i din lomme”

  • Foretaget blandt 538 gymnasieelever i hele landet.

Den viser at:

  • 25 % bruger deres smartphone på toilettet
  • Flest i hovedstaden bruger smartphone
  • 67 % af de adspurgte fandt det irriterende, når nogen brugte deres telefon midt i en samtale

De sociale medier er også godt for noget

Viktor Jeppesen påpeger flere gange, at det er rart at følge med i, hvad der sker og hvad andre laver og trods de negative “bivirkninger”, så kan der opstå situationer, hvor det er vigtigt, at man er med på de sociale medier.

– På et tidspunkt, fordi jeg ikke var på de sociale medier, så fik jeg ikke besked om et møde i det udvalg, jeg var i på gymnasiet, og så kom jeg ikke med til det. Der tænkte jeg så, at jeg måske er nødt til at være på de sociale medier, siger Viktor Jeppesen, mens han pointerer, at Facebook og andre sociale medier er gode, når man skal følge med i, hvad der sker blandt venner, men også i lektier og hvis man skal have hurtig information om formelle ting som fx møder.

 En gang bruger, altid bruger

Viktor Jeppesen mener, at efter at have undværet en smartphone et stykke tid, så kunne han godt undvære én.

– Nu efter jeg mistede min smartphone, så har jeg mere koncentration i timerne, og jeg får skrevet de noter, man skal, så jeg kunne godt forestille mig at undvære den.

Læs også: Flere resultatet fra undersøgelsen om unges mobilvaner

Alligevel sparer Victor Jeppesen op til en ny smartphone, så han kan blive lige så tilgængelig igen. En gang online, altid online. Og det der med at have en gammel telefon er da heller ikke det, der bliver opfattet mest normalt.

– Jeg får mange kommentarer fra folk om min gamle Nokia. Det virker helt absurd, at jeg har sådan en telefon, fordi selv mine lærere griner mig ud af lokalet, når de ser det, hvilket er ret sigende, synes jeg, siger Viktor Jeppesen.