De to partier Libertas.eu og Newropeans er på stemmesedlen i en række europæiske lande, når der d. 25 maj afholdes valg til Europa-Parlamentet. De er begge trans-europæiske og stiller derfor op med identisk partiprogram i flere lande.
Kasper Møller Hansen, professor på institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, mener, at de har svære betingelser:
– I Danmark og mange andre europæisk lande tænker vi nationalt, når vi stemmer til europæiske valg. Derfor er det svært for et trans-europæisk parti, at udforme en politik, der appellerer i alle lande.
Ingen trans-europæiske partier i Danmark
Libertas.eu har 14 nationale afdelinger rundt i Europa, og fik ved valget i 2009 et enkelt mandat valgt i Frankrig. For Newropeans, der er til stede i fire lande, blev det bedste resultat opnået i Tyskland med 0,44 procent af stemmerne. Ingen af partierne er endnu til stede i Danmark.
– Det vil kræve et enormt lokalt arbejde, hvis man skulle blive opstillingsberettigede til valget i Danmark, og det er de her organisationer slet ikke gearet til, siger Kasper Møller Hasen.
Trans-europæisk samarbejde vil måske styrkes
I dag sidder alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet i en parti gruppe, hvor der udvikles politik med meningsfæller fra andre lande. Der er dog ikke altid enighed, når der skal stemmes, og her ser Kasper Møller Hansen en mulig udvikling:
– Det er kan udelukkes, at partigrupperne nede i parlamentet bliver knyttet tættere sammen og får en form for stemme-loyalitet internt i gruppen, selvom det nok ikke bliver i den nærmeste fremtid.
Morten Messerschmidt (DF), spidskandidat til Europa-Parlaments valget, sidder i gruppen Europe of Freedom and Democracy. Selvom Dansk Folkeparti deler holdning med f.eks. UK Independence Party på mange punkter, er der stadig uenighed.
– Vi er ikke nødvendigvis enige i alle spørgsmål om EU-systemet internt i gruppen, så derfor har vi også valgt ikke at have stemme loyalitet.Det vigtigste er at vi kan stemme efter DFs politik, og ikke lige pludselig skal navigerer imellem alle mulige europæiske anliggender, siger Morten Messerschmidt.