Ishøj har landets laveste valgdeltagelse: Her er forklaringen

“Vi har klart en udfordring i, at stemmeprocenten falder. Det kan vi se valg efter valg. Det er bekymrende,” siger Viceborgmester i Ishøj Pia Skourup fra Venstre. Foto: Leif Jørgensen

I Ishøj Kommune mener de, at de gør meget for at få borgerne til stemmeboksen. De kører for eksempel rundt i valgbusser og afholder borgermøder. Alligevel har kommunen valg efter valg en af landets laveste stemmeprocenter, hvis ikke den laveste.

– Vi har klart en udfordring i, at stemmeprocenten falder. Vi ser det gang for gang. Det er bekymrende, siger Viceborgmester i Ishøj Kommune Pia Skourup fra Venstre til Navisen.

Kommunen er en del af Brøndbykredsen, og den har ved årets Folketingsvalg en stemmeprocent på 76,8%. Det er den laveste på landsplan, hvor stemmeprocenten var 84,1%.

Befolkningsgrupper, der generelt set er på kanten af arbejdsmarkedet og har sociale udfordringer, forstærker også tendensen. Det kræver jo overskud at stemme og at følge med i politik.
Eva Sørensen, professor

Ifølge Eva Sørensen, som er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, er en af årsagerne, at der bor mange indvandrere i kommunen. Hun peger især på, at normer og kultur har stor betydning for, om man går ned og stemmer.

– Hvis man kommer fra et samfund, hvor der ikke er demokrati, så er man simpelthen ikke vant til at skulle stemme. Og så handler det også om, hvorvidt den politiske debat er relevant for en. Hvis man bliver talt ned til af nogle politikere, så kan man tænke, ’det skal jeg i hvert fald ikke have noget at gøre med, det der. Det er ikke noget for mig’. Det handler også om, hvorvidt man er opvokset i en demokratisk kultur, siger hun til Navisen.

Samtidig er ledigheden i kommunen, som i august 2021 var 6,6%, en stor del af forklaringen på den lave valgdeltagelse, mener Eva Sørensen.

– Befolkningsgrupper, der generelt set er på kanten af arbejdsmarkedet og har sociale udfordringer, forstærker også tendensen. Det kræver jo overskud at stemme og at følge med i politik, siger hun.

Læs også: Stor mistillid til politikerne på valgdagen: »Det er det bedste af det værste«

Bekymrende tendens

Byrådsmedlem i Ishøj Henrik Olsen fra Socialdemokratiet ærgrer sig over, at kommunen gang på gang er bundskrabere, når det kommer til valgdeltagelse.

– Det er et kæmpe problem, at valgdeltagelsen er så lav. Jeg mærker, at folk bare ikke går op i de ting, der er omkring os, og mange ved ikke, hvordan det danske folkestyre fungerer, siger Henrik Olsen.

Gør I noget i kommunen for at øge valgdeltagelsen?

– Vi prøver forskellige ting. I de sidste to valgperioder har vi kørt rundt i valgbusser og besøgt folk, så de kan afgive deres stemme uden at skulle bevæge sig. Det har virket en lille smule, men der er stadig nogle områder i Ishøj, hvor folk ikke kommer ned og stemmer, siger Henrik Olsen.

Viceborgmester Pia Skourup finder også den lave valgdeltagelse bekymrende. Hun genkender dog ikke den manglende interesse blandt borgerne i Ishøj, som Henrik Olsen beskriver.

– Når jeg er ude, mærker jeg, at folk er interesserede i deres lokalområde, og at mange har masser af holdninger til tilværelsen. Men dem, vi møder, går allerede meget op i at få stemt. Udfordringen er den store gruppe, vi ikke fanger, siger hun.

I disse fem kredse var stemmeprocenten lavest:

–          Brøndbykredsen: 76,75%

–          Lollandkredsen: 77,64%

–          Bispebjergkredsen: 78,63%

–          Odense Østkredsen: 79,02%

–          Taastrupkredsen: 79,07%

Kilde: KMDValg

Lav valgdeltagelse er et demokratisk problem

En af konsekvenserne ved den lave valgdeltagelse er ifølge Eva Sørensen, at dem, der bliver valgt ind, risikerer at mangle demokratisk legitimitet.

– Hvis der er systematisk skævhed i, hvem der deltager, så betyder det, at der er en del af befolkningen, der ikke får indflydelse på, hvad der foregår. Og det kan øge mistilliden til politikerne. Hvis man skal ændre det her, så kræver det en meget målrettet indsats, fordi der skal skabes en kultur og et nærvær omkring demokratiet, siger professoren.

Og netop denne skævhed er også noget af det, som Pia Skourup finder problematisk. Hun pointerer, at når stemmeprocenten bliver for lav, så er der for mange borgere, der ikke bliver repræsenteret.

– Hvis vi ikke får knækket det her, så ender vi med, at det er et fåtal, der bestemmer, og det skulle gerne være et flertal, der repræsenterede befolkningen, siger hun.

Sådan gjorde vi: Journalisten kiggede på statistikkerne fra Folketingsvalget, som viser, at Ishøj har landets laveste valgdeltagelse. Tal fra tidligere valg viser, at lav stemmeprocent er en generel tendens i kommunen. Derfor ringende journalisten til en ekspert for at blive klogere på årsagen til dette. Derefter ringede journalisten til to lokalpolitikere i Ishøj for at få deres take på, hvordan de oplever opbakningen til valg i Ishøj.