Er alkoholen blevet hverdagskost? Tre gode råd til at undgå de ligegyldige genstande

Foto: Pexels.com

Danmark ligger i toppen af statistikkerne, når det kommer til alkoholvaner. Vi drikker meget, og mange drikker mere, end sundhedsmyndighederne anbefaler. Faktisk drikker 800.000 danskere mere end det anbefalede, viser rapporten ”Danskernes alkoholvaner 2019”, som er lavet af Kræftens Bekæmpelse.

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at en tredjedel af danskerne mellem 35 og 64 år ønsker at sænke deres ugentlige indtag af alkohol. I en ny kampagne ”Drop de ligegyldige genstande”, vil Kræftens Bekæmpelse derfor hjælpe de tørstige danskere med at ændre deres alkoholvaner i dagligdagen.

– Vi kan se, at danskerne gerne vil sænke deres alkoholforbrug, og vi håber, at kampagnen vil forhindre danskerne i at tage det sidste glas rødvin, som de alligevel ikke havde lyst til, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Sådan bliver man påvirket af alkohol

Tre gode råd

Kræftens Bekæmpelse håber at flere danskere vil holde sig indenfor lavrisikogrænsen for alkohol. Her er tre gode råd, som organisationen mener kan få dig til at droppe en eller flere af de overflødige genstande:

1. Sluk tørsten i vand

Et godt tip er at slukke tørsten i vand, så du ikke drikker alkohol, fordi du er tørstig. Sørg også altid for at drikke vand i løbet aftenen, så kan det være, at du kan skære lidt ned på genstandene.

2. Vælg det alkoholfrie alternativ

Der er efterhånden både i supermarkeder og restauranter mange alkoholfrie drikkevarer, som kan fungere som gode alternativer til alkohol. Find inspiration til alkoholfrie drinks på nettet eller prøv nogle af de alkoholfrie øl.

3. Øl og vin på køl frister

Når der er øl og vin på køl, kan det være fristende lige at snuppe en genstand til hverdagsmaden. Et tip er først at lægge øl og vin på køl samme dag, som det skal drikkes. Så kan det være nemmere at skære ned på hverdagsforbruget.

Læs også: Danskerne fatter ikke alkoholanbefalinger

Alkohol og kræft

  • Hvert år får mindst 1.800 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til fem procent af alle kræfttilfælde; otte procent. blandt mænd og tre procent blandt kvinder.
  • Alkohol har siden 1988 været på WHO’s liste over stoffer, der med sikkerhed er kræftfremkaldende.
  • Alkohol øger risikoen for mindst syv kræftformer: kræft i mundhulen, svælget, struben, spiserøret, leveren, brystet, tyk- og endetarmen. Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, man indtager, og undersøgelser viser, at selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.
  • Det spiller ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen for kræft er den samme.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Dødsfald kunne undgås

Niels Sandø, enhedschef i Sundhedstyrelsen, fortæller, hvor vigtigt der er at være opmærksom på sit alkoholindtag:

– Alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko en lang række sygdomme, fx en række kræftsygdomme, hjertekarsygdomme og leverlidelser. Hvor meget du drikker, kan have stor betydning for dit helbred, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom det, fortæller han via Ritzau.

Hvert år får mindst 1.800 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til fem procent af alle kræfttilfælde, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsstyrelsen lavrisikogrænse for alkohol ligger på maks syv genstande om ugen for kvinder og 14 genstande for mænd.

– Da vi ved, at dødeligheden på grund af alkohol, ville falde markant, hvis alle holdt sig inde for lavrisikogrænsen, ønsker vi selvfølgelig at alle gør det, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Sådan gjorde vi: Skribenten læste en pressemeddelse fra Kræftens Bekæmpelse via Ritzau. Alle interviews er foretaget over telefonen.