E-sport er efterhånden blevet et kendt fænomen i Danmark. E-sporten har udviklet sig fra at være noget, teenagere dyrker hjemme foran computeren til nu at blive en del af den daglige undervisning.
Siden 2015 har flere skoler haft E-sport som en fast del af skemaet. Campus Vejle Sportscollege har undervist i E-sport, siden 2015.
– Første år E-sport var på skemaet, havde vi 18 tilmeldte elever. I dag er vi 130, siger Nikolaj Primdal, leder af Campus Vejle Sportscollege.
– Jeg synes absolut, det har været en succes. Både målt på antallet af nye elever og på indhold, siger Nikolaj Primdal.
Skive Gymnasium har også indført E-sport, og det er ikke noget, de fortryder.
– Fagpakken er en stor succes på mange måder. Klassen har et rigtig godt fællesskab, og eleverne udviklede et godt forhold allerede fra starten. De er rigtig gode til at rumme hinandens forskelligheder, siger Anders Teglgaard Kjær, lektor på Skive Gymnasium.
Læs også: E-sport skaber gode spilvaner
Øger motivationen
Fagpakken, der inkluderer E-sport, har også været en motivationsfaktor for eleverne.
– Vi har fået fat i nogle elever, som ellers har mindre tilknytning til uddannelsessystemet. De er blevet screenet i matematik og engelsk, og det viser sig, at de er på et højere niveau end de øvrige elever på skolen, siger Anders Teglgaard Kjær.
– Lærerne oplever eleverne som mere engagerede og deltagende i de faglige diskussioner end de gennemsnitlige HF-klasser. I den daglige undervisning forsøger vi så vidt muligt at inddrage elementer fra computerspil, og dette virker motiverende på mange af eleverne.
Læs også: Autister får social gevinst af eSport
To elever fra Skive Gymnasium har fået professionelle kontrakter, og selvom det er glædeligt, at man kan udvikle eleverne, så er det primære mål ikke at skabe professionelle spillere.
– Målet med uddannelsen er ikke at skabe nye professionelle spillere, men at få givet dem en ungdomsuddannelse, der forbereder dem på jobfunktioner inden for E-sports-branchen eller mere bredt inden for IT, medier og events, siger lektoren.
Verdensmester: E-sport bliver kun større
August Rosenmeier er professionel i det elektroniske fodboldspil, FIFA. Den 21-årige københavner har flere gange vundet verdensmesterskabet og danmarksmesterskabet. August Rosenmeier holder øje med alt hvad der rører sig indenfor E-sport og ifølge den tidligere verdensmester, kan udviklingen kun gå én vej.
– I Danmark er E-sport blevet en stor succes. Asien er gået all-in på E-sport. Et computerspil ved navn Starcraft er den uofficielle nationalsport i Syd Korea. Så det er helt klart noget, der er ved at sprede sig hurtigt i forskellige lande, siger August Rosenmeier.
– Jeg synes, det er en hårfin balance. Det er godt, at det primært er etableret som valgfag, da man får målrettede og dedikerede elever til undervisning. Jeg vil dog stadig mene, at fokus primært skal være på de obligatoriske fag, siger FIFA-spilleren.
Sådan gjorde vi: Mange skoler har de seneste år indført E-sport i undervisningen. Vi var nysgerrige på, om undervisningen var en succes eller en fiasko. Vi interviewede derfor de ansvarlige fra Skive gymnasium og Campus Vejle. Derudover kontaktede vi August Rosenmeier, som lever af at spille FIFA.