Solens stråler varmer Amagertorv i indre København, og menneskerne myldrer tæt forbi hinanden. En fantastisk arbejdsdag for Amnesty-faceren Lucca Hagen, som svømmer gennem menneskestrømmen i jagten på nye medlemmer til organisationen.
Men den solbeskinnede dag ændrer pludselig karakter, da en ældre, beruset mand helt ud af det blå overfalder Lucca Hagen.
– Jeg blev hamret ind i en væg. Der var masser af mennesker, og det var en solbeskinnet dag lige ved Storkespringvandet. Ingen skred til handling eller syntes, det var mærkelig adfærd at tage en ung pige og smide hende ind i en væg. Det er underligt at forholde sig til, fortæller hun om episoden i sommer.
Jeg blev betragtet som et rådighedsvæsen til fri afbenyttelse
Lucca Hagen, tidligere gadehverver for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International
Det er ikke første gang at den 19-årige gadehverver er blevet overfaldet i sit arbejdstøj. Og desværre heller ikke sidste. Lucca Hagen er blevet overfaldet seks gange på 11 måneder.
– Jeg følte, at jeg smeltede sammen med Amnesty-jakken. Det var lige så meget mig som Amnesty, han angreb, siger Lucca Hagen, som tror, at overfaldene ikke har noget med hende som person at gøre. Det er derimod et had mod facere, som uheldigvis er gået udover hende.
Mere end bare en uniform
Den værste episode, som Lucca Hagen har oplevet, var den seneste. Det var en helt normal, ung fyr, men denne gang havde overfaldet en seksuel karakter.
– Han stod og rørte ved mig. Det kom så tæt på. Det havde pludselig ikke noget med Amnesty eller mine værdier at gøre. Jeg føler mig ydmyget af det her menneske, der tog mig som offentlig eje, siger Lucca Hagen, der blev så rystet over episoden, at hun ikke længere er i stand til kunne arbejde på gaden.
Læs også: Fuckfingre og overfald: Facere chikaneres på jobbet
Amnesty International vurderede, at det ikke længere ikke var forsvarligt at lade hende beholde jobbet efter de mange episoder, så hun stoppede som facer for sit eget bedste.
Lucca Hagen, der i dag arbejder i Amnesty Internationals telemarketingafdeling, oplevede, at folk så hende som et objekt, de kunne gøre med, hvad de ville:
– Jeg føler, at der er en stor portion mennesker, der ikke anerkender mig som menneske. Så snart man tager kampagnetrøjen på, er man ikke en person. Man er bare en organisation.
Terapi hjalp hende videre
Efter overfaldene har Amnesty International tilbudt Lucca Hagen krisehjælp. Det har hjulpet hende til at komme videre efter de voldelige episoder, og hun er på ingen måde bange for fremmede mennesker i dag.
Læs også: TV: Vi undgår facere
Lucca Hagen kan ikke hverken acceptere eller tolerere, at det kan ske, men hun finder ro i kaos ved at tro på, at folk ikke normalt opfører sig sådan overfor andre mennesker, men at det handler om deres opfattelse af facere som objekter:
– Jeg blev betragtet som et rådighedsvæsen til fri afbenyttelse. Som en stander med flyers. Vælter man den, bliver den nok lidt beskidt, men ingen bliver kede af det. Sådan tror jeg mange ser på facere.
Fem ud af de seks overfald har Lucca Hagen anmeldt til politiet. Et overfald anmeldte hun ikke, fordi gerningsmanden ikke var særlig genkendelig. Derfor troede hun ikke, at en anmeldelse ville nytte noget.