Familienetværk skal hjælpe ensomme familier

Billedet er fra et socialt arrangement hos Røde Kors, hvor børnefamilier kunne lege sammen. Foto: Peter Sørensen/Røde Kors.

Nogle familier er store, andre er små. Det kan være ensomt for både forældre og børn, hvis kalenderen ikke indeholder sjove aktiviteter og samvær med andre. Det vil et nyt tiltag hos Røde Kors i Greve og Solrød nu være med til at ændre. Fra august kan familier, som savner et større netværk, møde hinanden over leg sammen med deres børn i Greve Borgerhus en gang om ugen.

– Der kan være mange grunde til, at familier oplever ensomhed. Men her kan man komme, møde andre og på den måde udvide sit netværk, fortæller Gertrud Petterson, som er næstformand i Røde Kors i Greve og Solrød.

Hvilke aktiviteter familierne skal lave sammen, vil de finde ud af i fællesskab, når alle de interesserede er meldt til.

Forsker har set succes med lignende sociale tilbud for familier

Forsker med Ph. d.i sundhedsvidenskab Maiken Pontoppidan har fulgt og evalueret et socialt tilbud for ensomme familier hos KFUM, som også skulle give familierne et større netværk. Her blev langt de fleste børn og forældre glade for at komme.

– Noget af det, som virkede var at give dem et fællesskab, hvor der ikke var nogen forventninger. De skulle ikke forberede noget. De skulle ikke planlægge. De skulle bare møde op, hygge sig og have børnene med. Så det blev sådan et frirum for dem, uddyber Maiken Pontoppidan.

Kan være godt for forældre-barn relationen

Nogle forældre er bedre til at indgå i lege med deres børn end andre, men her sås der en gavnlig effekt.

– I vores forskning havde vi en kontrolgruppe, hvor vi kunne se, at flere forældre blev mere tilpasse i legen med deres barn, fortæller Maiken Pontoppidan.

Gertrud Petterson håber også, at det nye familienetværk vil komme børnene til gode.

– Det kan være svært for børn, hvis nu familien ikke har et særlig stort netværk. Når man kommer tilbage fra weekend i skole, så er der nogen, der har lavet ting med fætre og kusiner. De har været med farmor og farfar i legeland, mens andre er mere begrænset til disse oplevelser. Forhåbentligt kan familienetværket give nye oplevelser, karmarater og gøre forældrene mere sikre socialt, som kan være rigtig godt for barnet, siger Gertrud.

Læs også: Louise kommer med mad – og på p-pladsen giver hun det videre

Det har været efterspurgt i lokalmiljøet

Faktaboks om ensomhed i Danmark

  • Knap 470.000 danskere føler sig ensomme
  • Hvert år er ensomheden relateret til ca. 2200 dødsfald, hvilket svarer til 4% af alle årlige dødsfald i Danmark.
  • Den største andel af ensomme ses i aldersgruppen 16-24 år, hvor 18,3% blandt mænd og 26,3% blandt kvinder har tegn på ensomhed.

Kilde: Røde Kors

Andre afdelinger hos Røde Kors har allerede etableret familienetværk. En efterspørgsel fra en lokal familie var dog med til, at tilbuddet nu kommer til Greve.

En grund til vi begyndte var, at en fra lokalmiljøet henvendte sig og sagde, at hun rigtig godt kunne tænke sig et familienetværk, fortæller Gertrud Petterson.

Når familienetværket kommer i gang, så håber Gertrud Petterson, at sociale instanser i Greve vil gøre brug af tilbuddet som en civil hjælp til familier, der føler sig ensomme.

Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over et opslag på facebook, hvor Røde Kors søgte frivillige til det nye familienetværk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.