Det er slut med at blive kørt i skole af mor eller far. Nu skal eleverne i de mindre klassetrin i stedet til gå i skole, så de kan få en mere aktiv hverdag. Det er målet med et nyt projekt om gåbusser, som Dansk Skoleidræt har iværksat i samarbejde med Trygfonden. Gåbusserne kører efter en fast tidsplan ligesom almindelige busser. Den store forskel er dog, at transporten sker til fods, og at chaufførerne er skoleelever fra 6.-9. klasse.
– Over halvdelen af de børn, der har deltaget i vores pilotprojekt, går nu til skole hver eneste dag, og dermed er de også godt på vej til at blive sundere og lære mere, siger general sekretær i Dansk Skoleidræt Niels Grinderslev i en pressemeddelse.
I første omgang startede projektet som et toårigt forsøg med deltagelse fra 11 danske skoler. Det gik så godt, at man hos Dansk Skoleidræt nu håber på, at projektet bliver landsdækkende. I den forbindelse har Trygfonden doneret 13,7 mio. kr., så alle danske skoler har mulighed for at blive en del af projektet.
Fakta om aktiv transport
- Andelen af børn, der køres i bil til og fra skole, er steget med næsten 200 pct. i løbet af de seneste 30 år.
- Antallet af børn, der cykler til og fra skole, er faldet med 30 pct. inden for de seneste 15 år.
- 38 pct. af alle børn og unge mellem 7 og 15 år tager enten offentlig transport eller bliver kørt i skole.
- 41 pct. af drengene og 31 pct. af pigerne i 16-20 års alderen udøver aldrig fysisk aktivitet i forbindelse med den daglige transport.
Børnene bliver fulgt i skole
Det er de ældre elever fra 6.-9. klasse, der står for at samle deres yngre skolekammerater op og følge dem til og fra skole. Dermed har eleverne fra de højere klassetrin ansvaret for, at få de små bragt sikkert frem og tilbage.
Når et barn er blevet sat af derhjemme, så sørger de ældre elever for, at der bliver sendt en besked til forældrene. Det sker via en app, som er udviklet til formålet.
Skolerne er positive
Tilbagemeldingerne har været overvejende positive fra de skoler, som har deltaget projektet.
På Gadstrup Skole i Roskilde Kommune er man særdeles begejstret for tiltaget. Her har man to gåbus-ruter.
– Vi har gode erfaringer med det. Forældrene har bakket det op, og ungerne synes, det er hyggeligt. Der handler om, at det skal være sundt, sikkert og socialt, siger Marianne Vedel, der er koordinator for gåbusserne på Gadstrup Skole.
Ifølge Marianne Vedel har de små børn stor gavn af den daglige motion, men de ældre elever lærer også meget af projektet.
– Der er nogle af de ældre elever, der er vældigt ansvarlige, men som måske er lidt fagligt svage. De får et stort løft ved at gøre det her. Det er jo to ældre elever, der går sammen hver morgen, og de har ansvaret for de små. De skal være der til tiden og passe på børnene. Det er jo et stort ansvar, og der er helt klart nogle elever, der er vokset med det, siger gåbuskoordinatoren.