Elever skal indsamle penge i skoletiden

Elever landet over deltager i Team Rynkeby Skoleløbet 2018.
Foto: Thomas Nørremark

Når løbeskoene atter igen snøres hos elever rundt om i landet fredag, er det ikke kun for at få pulsen op og sved på panden. Team Rynkeby Skoleløbet er udover bare et motionsløb også et velgørenhedsarrangement, hvor elever kan få familie og venner til at sponsorer et beskendt beløb til Børnelungefonden, per kilometer der bliver løbet hjem.

Så længe den enkelte skole har vurderet, at løbet egner sig i et undervisningsforløb, så har vi ikke noget imod det.
Emil Hemmingsen, konsulent hos Danmarks Lærerforening

Hvad er Team Rynkeby Skoleløbet?

  • Et motions- og velgørenhedsløb
  • Skoleelever fra Danmark, Sverige, Norge og Finland deltager
  • De indsamlede penge går til Børnelungefonden
  • 70 procent af de indsamlede penge er øremærket forskning
  • Eleverne har mulighed for at indgå sponsoraftaler med familie og venner
  • Det er gratis for skoler at deltage
  • Team Rynkeby Fonden uddeler undervisningsmateriale til de tilmeldte skoler
  • Blev løbet første gang i 2005

Kilde: Team Rynkeby Skoleløbet

Eleverne lærer at hjælpe

En af de skoler, der skal deltage i dette års Team Rynkeby Skoleløbet, er Uglegårdsskolen ved Solrød Strand. Skolen deltog også i sidste års løb, og skoleleder Jonas Rasmussen mener, at det er uproblematisk, at skolen støtter op om en pengeindsamling til et velgørende formål i skoletiden.

– Jeg har ikke noget problem med, at eleverne kan vælge at samle penge ind til Børnelungefonden. Det er ligesom, at der er børn, der sælger julekalendre for at komme på lejrskole. Vi bakker op om et rigtigt godt formål, hvor pengene havner de rigtige steder, lyder det fra Jonas Rasmussen.

– Vi har valgt at støtte op om løbet for at lære vores elever, at de kan gøre en forskel for andre, der er meget dårligere stillet end dem selv. Vi har selv elever, der har lungesygdomme, og derfor kommer et sådan velgørenhedsløb tæt på, siger Jonas Rasmussen.

Læs også: Folkeskoleelever er ikke svedige nok

Vibeke Havre, skoleleder på Tune Skole, deler samme holdning som Jonas Rasmussen. Det er første gang, at skolens 700 elever skal løbe til fordel for lungesyge børn, men det er dog ikke indsamlingsdelen, som har fået Vibeke Havre til at tilmelde skolen.

– Vi blev enige om, at et arrangement som Team Rynkeby Skoleløbet hænger godt sammen med vores indsats om mere bevægelse i dagligdagen for vores elever. Vi har ikke haft de store overvejelser om indsamlingsdelen.

Læs også: TV: I Roskilde har de knækket koden til bevægelse i undervisningen

Glade børn og sved på panden. Klik dig gennem det nedenstående galleri, så du kan se, hvordan løbet foregik sidste år. Artiklen fortsætter under galleriet.

Undervisning erstattes af indsamling

Lærerne på de tilmeldte skoler skal skifte kridt og tavle ud med løbesko og motion, men det bekymrer ikke Danmarks Lærerforening, at undervisningen bliver udskiftet til fordel for indsamling. Hos Danmarks Lærerforening lader de det være op til den enkelte skoles ledelse at beslutte, om de vil erstatte den almindelige undervisning til fordel for velgørenhedsløb.

– Vores holdning er, at indholdet af undervisningen tilrettelægges lokalt af lærere i samarbejde med elever, forældre og ledelse, fortæller Emil Hemmingsen, der er konsulent i Danmarks Lærerforening.

For os handlede det om at skabe et fællesskab på skolen blandt vores elever, og så er det en sidegevinst, at vi kan være med til at hjælpe syge børn.

Vibeke Havre, skoleder på Tune Skole

Han mener, at det naturligvis er en interessant omstændighed, at undervisningen får noget med penge at gøre. Det ændrer dog ikke på den overordnede holdning til løbet hos Danmarks Lærerforening.

– Så længe den enkelte skole har vurderet, at løbet egner sig i et undervisningsforløb, så har vi ikke noget imod det, siger Emil Hemmingsen.

Skoleleder Vibeke Havre forklarer, at de primært har valgt at deltage i løbet for at skabe fællesskab på skolen. Det er en hyggelig optakt til påskeferien, hvor eleverne får smil på læberne, mens de dyrker motion.  Her har man prioriteret, at motionsløbet sagtens kan gøre op for en dags undervisning.

– For os handlede det om at skabe et fællesskab på skolen blandt vores elever, og så er det en sidegevinst, at vi kan være med til at hjælpe syge børn, fortæller Vibeke Havre.

Støtter et godt formål

Danmarks Private Skoler, foreningen for private grundskoler, gymnasier, hf- og studenterkurser i Danmark, bakker også op om deres skolers deltagelse i Team Rynkeby Skoleløbet. De kan se, at mange af deres skoler er interesserede i at deltage, og det støtter de som forening op om.

– Vi synes, at det er en rigtig god idé, at vores skoler deltager i aktiviteter, som har et samfundsansvarligt perspektiv. Så vi bakker selvfølgelig op om det gode formål, fortæller Simone Dalsgaard, der er kommunikationsansvarlig hos Danmarks Private Skoler.

 

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod efter et tip fra en medskribent om Team Rynkeby Skoleløbet. Artiklens skribent har været i telefonisk kontakt med alle kilder i artiklen.