Danskerne har måske ikke flere mareridt nu end tidligere, men de har et større behov for at finde ud af, hvem de er, og det kan drømmeterapi hjælpe med. Flere psykoterapeuter ser en stigning i efterspørgslen efter drømmeterapi. En af dem er specialist i psykoterapi Jørgen Groth, som har arbejdet med drømme i over 30 år.
»Flere og flere klienter kommer, fordi de vil finde ud af, hvem de er. I forhold til tidligere hvor de kom, når de havde nogle problemer. Det er personlig udvikling, som mange er interesseret i.«
Drømme fortæller dig om dig
»Og drømmene er brugbare, for de kan fortælle dig, hvem du er,« fortsætter Jørgen Groth. Det kan de ud fra opfattelsen af, at dele af drømmen er dele af drømmeren.
Også på Vedfelt Instituttet ses en stigende efterspørgsel på drømmeterapi. Flere er interesseret i såkaldte drømmegrupper, som psykoterapeut Lene Vedfelt står for.
»Jeg tror, det er fordi, at man ved hjælp af drømmene kan lære sig selv bedre at kende, og det lader til, der generelt er flere, der arbejder med sig selv,« siger Lene Vedfelt.
Vi vil altså lære os selv at kende – også de ubevidste sider af os selv. Netop disse sider kan drømmene fortælle om, forklarer Vedfelt.
»Drømmene udtrykker dele af os, som vi ikke er i kontakt med om dagen, men som udfolder sig om natten. Det vi ikke er opmærksom på i det daglige, det giver drømmene sig til at arbejde med. Der kan altid findes et budskab i drømmen.«
Men drømme udfolder sig i symboler, som skal forståes, for at budskabet kan findes.
Afmystificering af drømme
Jørgen Groth mener, at drømmeterapi generelt er blevet mere acceptabelt. »Drømmeterapi bliver ikke længere opfattet som noget mystisk – som aflæsning af kaffegrums. Flere og flere mener, det er brugbart at tolke sine drømme.«
Til foråret udkommer Ole Vedfelts nye bog Din guide til drømmenes verden, som indeholder et drømmeleksikon. Leksikonet skal dog kun bruges til inspiration, påpeger Lene Vedfelt. For drømmesymboler har ikke faste betydninger, da de ikke kan adskilles fra drømmeren og den personlige betydning. Bogen indeholder desuden drømmeteori og forskellige måder, man kan arbejde med drømme på.
»Der findes da fordomme om, at drømme blot er skrald, men det kan man jo kun grine af, når man har arbejdet med dem i 30 år,« griner Lene Vedfelt