Flere ofre for seksuelle overgreb står frem og søger professionel hjælp end tidligere. På Rigshospitalet oplever man en stigning i antallet af henvendelser fra folk, der har været udsat for sexforbrydelser. Det siger Anette Baadsgaard, souschef på Center for Seksuelle Overgreb.
– Vi kan se, at der er en stigning i antallet af personer, der henvender sig for at få hjælp efter at være blevet udsat for et seksuelt overgreb, og det er alt fra blufærdighedskrænkelser til voldtægt, siger hun.
Ifølge Annette Baadsgaard kan stigningen forklares med, at det er blevet nemmere for ofre at stå frem efter at have været udsat for seksuelle overgreb. Hun ser ingen tegn på, at stigningen skyldes, at der bliver begået flere sexforbrydelser end tidligere.
– Flere tør stå frem og fortælle, at de er blevet misbrugt seksuelt i forhold til tidligere. Vi har ikke nogen fornemmelse af, at der bliver begået flere overgreb, men vi oplever, at det måske ikke længere er så tabubelagt at søge hjælp, når man er blevet krænket seksuelt, siger hun.
Større fokus på seksuelle overgreb
På Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb oplever man, at ofre for sexforbrydelser i højere grad er blevet klar over, at de kan søge vejledning og få behandling.
– Folk er blevet mere opmærksomme på, at der er gode muligheder for at få hjælp, hvis de har været udsat for seksuelle overgreb, siger Annette Baadsgaard.
Læs også: Voldtægtsofre oplever forskelsbehandling
Hos Det Kriminalpræventive Råd nikker man genkendende til udmeldingerne fra Rigshospitalet. Forklaringen er, at der er kommet større fokus på seksuelle overgreb.
– Der er en større bevidsthed i samfundet om vold og overgreb, og at det ikke er noget, vi accepterer, siger Rannvá Møller Thomasen, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd, der heller ikke tror, at det stigende antal henvendelser skyldes, at der begås flere seksuelle overgreb end tidligere.
– Der er ingen grund til at tro, at der bliver begået flere sexforbrydelser. Det er mere nærliggende, at folk i højere grad står frem end tidligere, siger hun.
Forsker: Bevidstheden er blevet større
Rikke Holm Bramsen, adjunkt og vicestudieleder ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, mener også, at der i højere grad end tidligere bliver sat fokus på seksuelle overgreb.
– Der er lavet handleplaner på området fra politisk side, og der har været en del kampagner og stor debat i medierne – man kan næsten ikke åbne en avis uden at læse om et barn, der er blevet krænket eller har været udsat for et overgreb. Så der bliver snakket mere om det, siger hun.
Hun vurderer, at det øgede fokus på seksuelle overgreb har medført en større viden i befolkningen omkring, hvor man skal henvende sig for at få hjælp, hvis man er blevet krænket. Men i forhold til at konkludere, at det har betydet, at det er er blevet nemmere for ofre at stå frem, er hun mere tilbageholdende.
– Det er ikke til at sige, om det (øgede fokus, red.) har en direkte indflydelse på, hvorvidt ofre for seksuelle overgreb føler sig mindre stigmatiserede. Det logiske svar burde være ja, men jeg har endnu ikke set nogen danske undersøgelser, som bakker det op.