Det er ikke kun, når danskerne handler og spiser, at vi er miljøbevidste. Lysten til at være miljøbevidste følger os hele vejen til den sidste afsked. Flere efterspørger bæredygtige begravelser, hvor et stigende antal danskere har vist interesse for en ny kurvekiste, der er lavet pileflet uden miljøbelastende maling, lim eller lak.
En af de bedemandsforretninger, der har specialiseret sig i at afspejle danskernes efterspørgsel på mere miljøvenlige produkter er Søgaards Bedemandsforretning. Her har man fokus på at gøre det sidste hvilested miljøvenligt, da de forhandler de bæredygtige kurvekister.
– Vi har solgt kurvekisten siden 2013, hvor der i dag er større efterspørgsel på kisten end nogensinde. Folk synes, at den er smuk, og flere og flere bliver tiltalt af det nedbrydelige materiale, siger ejeren af Søgaards Bedemandsforretning Katri Søgaard.
Bæredygtige begravelser afspejler vores forbrugerkultur
Danskernes ønsker for alternative begravelser har i stigende grad en sammenhæng med, at økologiske frugter og kød i højere grad finder vej til danskernes køkkener. Forbrugerkulturen og de kulturelle trends sniger sig ind på den danske begravelseskultur.
– Bæredygtige og økologiske begravelser vinder indpas mere og mere i tråd med at vi også lægger vægt på bæredygtighed og økologi i mange andre sammenhænge i vores forbrugerkultur. Det smitter af på vores begravelseskultur, siger antropolog med speciale i dansk begravelseskultur Naja Genet May, der til dagligt driver bedemandsforretningen “Unik afsked”.
Katri Søgaard mener også, at der er en klar sammenhæng mellem danskernes begravelsesønsker og den bæredygtige strømning, der vinder indpas i samfundet. Hendes bedemandsforretning har for eksempel de seneste to år været repræsenteret ved Sund Livsstil Messe, der sætter fokus på danskernes sundhed. Kari Søgaard kan dog ikke definere den typiske køber af kurvekisten, da mange forskellige danskere vælger kurvekisten.
– I min optik er der en sammenhæng med, at folk tænker mere økologisk og bæredygtigt generelt. Men jeg kan ikke sige, at det kun er ham på 25 eller 65 som får kurvekisten, for der har været mange forskellige typer og fra alle samfundslag.
Læs også: Bæredygtig begravelse: Bær oliven i dit næste liv
Naja Genet May understreger samtidig, at man ikke kan sige noget generelt om Danmarks begravelseskultur, da det er forskelligt, om man er bosiddende i Jylland eller i hjertet af København.
– Man kan ikke sige noget ensidigt om Danmarks begravelseskultur. Demografi, alder og smagspræferencer er afgørende for, hvilke forbrugergrupper, der vælger bæredygtige og økologiske begravelser, siger Naja Genet May, som vurderer, at alternative begravelser er et storbyfænomen, da de mindre byer er mere traditionsbundne.
Kurvekisten er “hyggelig”
Kari Søgaard oplever, at bæredygtigheden er afgørende for danskernes valg af kurvekisten. Men samtidig er der mange af hendes kunder, der også synes, at kurvekisten er smuk, personlig og imødekommende i stedet for den traditionelle hvide kiste.
– I forhold til babykisterne er der mange forældre, der synes, at kurvekisten er mere varm og hyggelig, da de forbinder kisten med en vugge frem for en kold og klinisk kasse, siger Kari Søgaard.
Kræftsyge Lis Møller var heller ikke i tvivl om, at hun vil begraves i en pileflettet kurvekiste, da hun var ved at planlægge sin egen mindehøjtidighed. Lis Møller begav sig ud i at udforske begravelsesmarkedets muligheder, da hun fik konstateret knoglekræft. Hun var ikke i tvivl om, at hun ville begraves økologisk og bæredygtigt, da hun til hverdag prioriterer økologi højt.
– Jeg synes, at kurvekisterne er pæne, og vil gerne gå i graven med økologi. Jeg synes også, at de almindelige kister er for almindelige, da alle bliver begravet i dem, siger 63-årige Lis Møller.
Modstand fra Danske Krematoriers Landsforening
Kari Søgaard mener, at danskerne er klar til kurvekisterne, men møder udfordringer med Krematoriernes Landsforening, som fraråder danske krematorier at kremere den pileflettede kiste. Derfor er det i øjeblikket kun muligt at blive jordbegravet i kurvekisterne, hvilket Katri Søgaard finder problematisk, da 82 procent af danskerne vælger at blive kremeret.
Danske Krematoriers Landsforening vurderer, at pilekisterne kan udgøre en sikkerhedsrisiko i krematorierne, da flager fra pilematerialet medfører risiko for filterbrand i krematorieovnene.
Kari Søgaard er uforstående over for Krematoriernes modstand, da krematorierne i Esbjerg og Silkeborg har haft kister til prøvebrænding med gode erfaringer og resultater. Hun henviser også til, at pilefletkisten er godkendt i England, som har mange års erfaring med de pileflettede kister. Samtidig efterlyser hun vilje til dialog fra Krematoriernes Landsforening, da de var to år om at godkende en officiel prøveafbrænding af kurvekisterne, hvilket formanden for Danske Krematoriers Landsforening, Allan Vest, giver Kari Søgaard ret i, men fastholder, at konklusionen ville være den samme.
– Nogle af indsigelserne kan Katri Søgaard ret i, men det ændrer ikke ved proceduren. Proceduren er en ting, men reultatet er noget andet, som vi står fast ved, siger formand for Danske Krematoriers Landsforening Allan Vest.
Lis Møller finder det også urimeligt, at Danske Krematoriers Landsforening skal bestemme, hvorledes hun skal begraves.
– Jeg synes ikke, at der er nogle andre, der skal bestemme, hvordan jeg skal begraves og kremeres. Det burde være min beslutning, siger Lis Møller.