Fra i dag kan du hvile uden religiøse symboler

Nu kan københavnere hvile uden religiøse symboler Foto: Mariann Sofiasdóttir
Nu kan københavnere hvile uden religiøse symboler
Foto: Mariann Sofiasdóttir

Ateistisk selskab har i fem år kæmpet for et hvilested for ikke-troende, og nu er det endelig kommet. En sektion på Vestre Kirkegård og en på Bispebjerg Kirkegård.

I går søndag mødtes medlemmer for at se, hvor de engang skal ligge.

-Så er det en realitet, siger lokalformand for Ateistisk Selskab, Tommy Petersen, foran det hjørne af Bispebjerg Kirkegård, hvor man fra i dag af kan hvile i fred for religiøse symboler.

– Her er virkelig skønt om foråret, tilføjer han.

Skrækscenariet er jo at ende i en kirkelig begravelse, hvor en præst står og siger noget bavl
Anette Henriksen, tidligere bestyrelsesmedlem i Ateistisk Selskab

– Hundredvis af lyserøde kirsebærblomster lyser stedet op, siger han og peger rundt. I går var farvenuancerne oktoberrøde, men interessen for den nye religionsneutrale begravelsesplads stor.

De nye begravelsespladser

Bispebjerg Kirkegård 
Plads til 593 urnegravsteder
• Traditionelle urnegrave
• Urnegrave i græsareal

Vestre Kirkegård
Plads til 260 kombinerede traditionelle kiste- og urnegravsteder

Fælles for begge sektioner:
Der må kun være persondata på gravstenene – ingen symboler eller religiøse rekvisitter.
Kilde: Ateistisk Selskab

Læs også: Gravsten i cyperspace

For alle

Sektionerne på de to kirkegårde er for alle, men henvender sig mest til mennesker, der ikke er religiøse, og som i deres død vil afspejle dette, fortæller Tommy Petersen.

Samtidig  mener han også, at gravstedet i høj grad får betydning for de efterladte, fordi det giver dem et sted, hvor de kan mindes den afdøde, og hvor gravstedet samtidig afspejler, hvordan den afdøde levede, siger han.

Der er en stor interesse for gravstederne, specielt i København, hvor der generelt er færre medlemmer af folkekirken og generelt flere ikke-troende, påpeger han.

Vi flygter fra folkekirken

I marts måned i år lavede Megafon en måling for Politiken og TV 2 Nyhederne, der viste, at 22 procent af befolkningen foretrækker en begravelse helt uden religiøst indhold. Samtidig var 2012 rekordår for udmeldelser af folkekirken.

Ifølge Danmarks Statistik meldte 21.118 personer sig ud af folkekirken, hvilket er en kraftig stigning i forhold til tidligere år. Fra 2011 til 2012 meldte 7.531 flere personer sig ud af folkekirken – en stigning på 55%.

Medlem af lokalbestyrelsen i Ateistisk Selskab, Babette Jonassen, mener, at det er urimeligt, at man aktivt skal vælge kirken fra.

»Det burde være således, at man aktivt valgte den til«, siger hun.

Læs også: Bureaukrati blokerer for skovgravsteder

Fra i dag

I øjeblikket er der ved at blive lagt sidste hånd på den endelige ordlyd og de endelige regler på gravstedserklæringerne, men begravelser kan ske fra dags dato, forklarer Camilla Junggreen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

– Skrækscenariet er jo at ende i en kirkelig begravelse, hvor en præst står og siger noget bavl, siger tidligere bestyrelsesmedlem Anette Henriksen, der er glad for, at muligheden for en begravelse uden symboler nu er en realitet.

Ateistisk Selskab ønsker på sigt, at der bliver oprettet en ny gravplads i kommunal regi, hvor alle kan blive begravet side om side uden at blive begravet ind i en bestemt religiøs fortælling, og hvor en bestemt interesse ikke har patent på begravelsen.

3 Responses to "Fra i dag kan du hvile uden religiøse symboler"